Járvány

2022.09.08. 09:51

Az EU csaknem 200 ezer további vakcinaadagot tett elérhetővé a majomhimlő ellen

Az Európai Bizottság további 170 920 adag vakcinát tett elérhetővé a majomhimlőjárvány visszaszorítására, ezzel az Európai Unió által eddig vásárolt Imvanex nevű oltóanyagok száma 334 540-re emelkedett – közölte a brüsszeli testület szerdán.

Egészségügyi dolgozó mutatja az Imvanex nevű majomhimlő elleni védőoltást egy párizsi oltóközpontban 2022. július 27-én

Forrás: MTI/EPA/Pool/AFP

Fotó: Alain Jocard

Az Európai Bizottság június közepén írt alá megállapodást a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai gyógyszercéggel az általa gyártott Imvanex vásárlására.

Közölték: a majomhimlő elleni vakcinákat az elkövetkező hetekben és hónapokban a korábbiaknak megfelelőn továbbra is lakosságarányosan és a járvány elterjedtségét figyelembe véve szállítják az uniós tagállamokba, valamint Norvégiába és Izlandra.

Az uniós bizottsági közlemény Sztella Kiriakídisz egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztost idézte, aki arra figyelmeztetett: 

noha az elmúlt hetekben csökkent a majomhimlős esetek száma Európában, a veszély nem múlt el. A felkészültség kulcsfontosságú az egészségügyi szükséghelyzetekre való gyors reagáláshoz

 – tette hozzá.

A járvány május 18-i európai megjelenése óta az EU tagországaiban 18 463 majomhimlős esetet jelentettek.

Az Európai Gyógyszerügynökség június végén kezdte meg az Imvanex folyamatos felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a vakcina használatát kiterjessze a majomhimlővel szembeni védelemre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!