Kaliforniai Halál-völgy

2022.08.08. 07:00

Villámárvíz öntötte el a világ egyik legszárazabb helyét, azonnal le kellett zárni (videó)

Rekordközeli eső okozott árvizet, ami több létesítményt, hotelszobát és irodát is elárasztott.

A pénteki rekordközeli esőzés okozta villámárvíz miatt csaknem ezer ember rekedt a kaliforniai Death Valley Nemzeti Parkban, amelyet azonnal le kellett zárni.

A Föld egyik legforróbb, legszárazabb helyén a látogatók és a nemzeti park munkatársainak mintegy 60 autóját temette be a néhol egyméteres törmelék és uszadék a nemzeti park központjánál álló történelmi luxusszállodánál, a forrásokban gazdag Furnace Creek településen, a nevadai határ közelében – közölte a parkőrség szombaton.

A villámárvizek szemetestárolókat löktek parkoló autóknak, illetve gépkocsikat egymásnak, és a víz több létesítményt, hotelszobát és irodát is elárasztott.

Sérülésekről nem érkezett jelentés, de mintegy ötszáz látogató és a park ugyanennyi munkatársa rekedt a nemzeti park területén, mivel minden ki- és bevezető utat lezártak a parkőrség közleménye szerint.

Az árvíz miatt a Cow Creek térségének turistáit, látogatóit és irodáit ellátó szennyvíztisztító központot le kellett állítani.

A villámárvizet a Furnace Creeket pénteken elérő 37 milliméteres záporeső okozta, amely csak 2 milliméterrel marad el az 1988-ban egy nap alatt lehullott csapadékrekordtól – közölte Amy Wines, a nemzeti park szóvivője.

Összehasonlításképpen: a Death Valley Nemzeti Parkban átlagosan egy év alatt szokott 56 milliméter eső hullani, és ezzel Észak-Amerika legszárazabb helyének számít. Furnace Creekben mérték a legmagasabb hőmérsékletet valaha a Földön: 56,7 Celsius-fokot – magyarázta Amy Wines.

A monszunszerű esőzések miatti villámárvizek természetesnek számítanak a Death Valley Nemzeti Parkban: a park hatalmas területén valahol szinte minden évben előfordulnak, és ezek folyamatosan faragják, újrarajzolják a lélegzetelállító kanyonrendszert.

De a pénteken tapasztalt erejű villámárvízhez hasonló utoljára 2004 augusztusában csapott le a Halál-völgyre, ami miatt 10 napra le kellett zárni a nemzeti park útjait, és két személy életét is vesztette, amikor az árvíz elsodorta gépkocsijukat.

Az Egyesült Államok nemzeti parkjait fenntartó hatóság munkatársai szerint hasonló monszunszerű esőzés nem várható a közeljövőben, de a következő napokban is esni fog.

A közleményből nem derült ki, hogy legközelebb mikor nyithat ki a kaliforniai Death Valley Nemzeti Park.

Borítókép: A látogatók és a nemzeti park munkatársainak mintegy 60 autóját temette be a néhol egyméteres törmelék és uszadék. Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!