Kincset ér

2022.08.14. 10:00

Gyűjtsd össze az esővizet: néhány életmentő ötlet fenntartható kertekhez

Az esővíz aranyat ér, többé már nem kérdés, hogy érdemes-e összegyűjteni – írja a Lakáskultúra.

Forrás: Délmagyarország

Fotó: Karnok Csaba

Az idei szezon legnagyobb hiánycikke az esővíz – olvasható a cikkben. Vártunk rá áprilisban, májusban és egész nyáron, de néhány kósza zivatartól eltekintve nemigen tisztelte meg hazánkat az égi áldás.

Mindenképpen pótlás kell. Érdemes tehát minél előbb kiépíteni valamiféle vízgyűjtő rendszert, hiszen úgy tűnik, a csapadékhiánnyal hosszútávon kell számolnunk. Akinek kertje, telke, háza van, kezdjen el minél gyorsabban gondolkodni a lehetséges megoldásokon. Szerencsére ez általában olyan egyszerű, mint a pofon, nem igényel szakembert! Mutatunk hozzá néhány nagyon hasznos tippet!

Állítsunk hordót az ereszcsatorna alá!

Kisebb kert esetén elég lehet néhány esővízgyűjtő hordó; ezekből lehet kapni olyan változatot, aminek csap van az alján, így könnyebb kinyerni belőle az összegyűjtött vizet. Amire viszont érdemes figyelni: egy-egy nagyobb esőzés után használjuk fel mielőbb az összegyűlt vizet! Ha ugyanis sokáig áll a tárolóedényben, hamar megjelennek benne a szúnyoglárvák.

De a szél is belefújhat faleveleket, szennyeződéseket, aminek következtében romlásnak indulhat a víz. Ezt a folyamatot a gyűjtőedény tetejére helyezett hálóval előzhetjük meg.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztrációfotó / 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!