A hőség miatt

2022.08.15. 16:25

Cserepes növényekből rakták ki idén a brüsszeli virágszőnyeget

Az installációt száz, Mexikóból, Spanyolországból, Olaszországból és Japánból érkezett önkéntes készítette.

Önkéntesek óriási virágszőnyeget készítenek Brüsszel főterén, a Grand Place-on 2022. augusztus 12-én.

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Kánikulában ünnepelte 51. születésnapját a brüsszeli főteret, a Grand Place-t beborító virágszőnyeg, amelyet ez alkalomból úgy készítettek el, hogy jobban ellenálljon a hőségnek.

A virágszőnyeget száz, Mexikóból, Spanyolországból, Olaszországból és Japánból érkezett önkéntes készítette, akik az alkotáshoz a hőségnek jobban ellenálló virágokat választottak, és többségüket cserepekben helyezték el, hogy megkönnyítsék életben maradásukat, majd később elültessék őket.

Az installációnak 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletet kellett kibírnia. Karel Goethals, a rendezvény szóvivője a helyi sajtónak elmondta, hogy noha a körülmények egyáltalán nem ideálisak a virágok számára, megtettek minden óvintézkedést, hogy megkíméljék őket.

A tervezőknek számos begóniát belga dáliákra kellett cserélniük, mert azoknak kevesebb vízre van szükségük.

A hagyomány szerint a virágszőnyeget közel 400 ezer darab virágnak kell alkotnia, hogy beterítse a mintegy 2000 négyzetméter területű Grand Place-t. A kárpit megalkotásához begóniát használnak, amelyből évente mintegy 60 millió szálat termesztenek Belgiumban.

A brüsszeli főtér kockaköveire először 1971-ben terítettek virágszőnyeget, és 1986 óta minden második évben, augusztus közepén megrendezik ezt a látványosságot. Tavaly az esemény a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Idén a virágszőnyeget arabeszk motívumok alapján alkották, ugyanúgy mint a legelsőt, 1971-ben.

A szőnyeget tervező mexikói művész, Roo Aguilar Aguado szerint az erős napsütés a legjobbat hozta ki az alkotás színeiből, installációját a „múló művészet olimpiájának” nevezte.

Borítókép: Önkéntesek óriási virágszőnyeget készítenek Brüsszel fõterén, a Grand Place-on 2022. augusztus 12-én. Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!