Járvány

2022.08.26. 20:10

64-re nőtt a majomhimlő-fertőzöttek száma Magyarországon

Újabb két embernél igazolt majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a 33. héten - augusztus 15-től 21-ig -, ezzel 64-re nőtt a magyarországi esetek száma.

Egészségügyi dolgozó előkészít egy majomhimlõ elleni védőoltást egy párizsi oltóközpontban 2022. július 27-én

Forrás: MTI/EPA/Pool/AFP

Fotó: Alain Jocard

Az NNK pénteki közlése szerint a 22 és a 31 éves férfi általános állapota megfelelő, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges; otthonukban tartózkodnak elkülönítve.   

A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez - tették hozzá.   

Az NNK korábban azt közölte, hogy 

a betegség általános, nem specifikus tünetekkel - lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal -, illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg.

 A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.

Címkék#majomhimlő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!