Katasztrófa

2022.07.04. 18:05

Emberek ezreit menekítik ki az árvíz miatt Sydneyben (videó)

A három napja tartó súlyos esőzések nyomán a megduzzadt folyók nagy földterületeket öntöttek el.

Több ezer embert szólítottak fel otthonaik elhagyására hétfőn Sydney hatóságai, miután a három napja tartó súlyos esőzések nyomán a megduzzadt folyók nagy földterületeket öntöttek el.

Carlene York, az állami katasztrófavédelmi szolgálat egyik tisztségviselője a gátak túlcsordulására figyelmeztetett. A szolgálat egyébként összesen mintegy 32 ezer ember figyelmét hívta fel a veszélyre Új-Dél-Wales államban, ahol az előrejelzések szerint az özönvízszerű esőzések még legalább 24 órán át folytatódhatnak.

Nagy mennyiségű víz ömlött ki a nyomás alatt álló Warragamba-gátnál, amely a város nagy részét ivóvízzel látja el.

Az ausztrál védelmi erők tagjai homokkal töltenek meg zsákokat Sydney árvíz sújtotta északnyugati külvárosában, Windsorban 2022. július 4-én.
Fotó: MTI/EPA-AAP/Bianca De Marchi

A mentőszolgálatok azt közölték, hogy vasárnap este óta több mint 80 embernek nyújtottak segítséget.

Hétfő reggelre a folyó iszapbarna vize tóvá változtatott egy nagy területet Sydney délnyugati külvárosában, Camdenben.

A televíziós felvételeken utak tűntek el a víz alatt, és lakókocsik álltak a vízben, amelyek közül legalább egy az oldalára borult.

Sydney partjainál a mentők egy 150 méter hosszú teherhajón próbálnak segíteni, amelynek fedélzetén a legénység 21 tagja tartózkodik, ám a mentést egyelőre biztonsági okokból elhalasztották.

Ausztrália keleti partvidékét az elmúlt 18 hónapban többször is elöntötte az árvíz.

Árvízben álló autó Sydney külvárosában, Camdenben 2022. július 4-én.
Fotó: MTI/AP/Mark Baker

Márciusban a heves viharok okozta árvíz pusztított Sydney nyugati részén, többen meghaltak.

A tudósok szerint a bolygó felmelegedésével nő a légkör több vízgőztartalma, ami növeli a heves esőzések kockázatát. Ez a csapadék, más tényezőkkel, például a területrendezéssel együtt, egyre több árvíz kialakulásáért felelős.

A 2021. márciusi sydney-i árvizekről szóló kutatás szerint a 21. század végére 80 százalékkal gyakrabban fordulnak majd elő hasonló események a város környékén – mondta Kimberley Reid, a Melbourne-i Monash Egyetem légkörkutatója.

Borítókép: Motorcsónakkal mentik a helyi lakosokat Sydney víz alá került északnyugati külvárosában, Windsorban 2022. július 4-én. Fotó: MTI/AP/AAP/Bianca De Marchi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!