Támadás

2022.06.26. 07:20

Vírussal irtanák az elszaporodott tűzhangyákat Floridában

A Tennessee-i, floridai és észak-karolinai egyetemek kutatói sikeresen csökkentették az idegenhonos tűzhangyák floridai állományát a Solenopsis invicta virus 3 (SINV-3) nevű kórokozóval.

Vírussal irtanák ki az Észak-Amerikában elszaporodott, a helyi biológiai sokféleséget fenyegető invazív tűzhangyákat.  Az eredményekről a Journal of Invertebrate Pathology című szakfolyóirat legújabb számában számoltak be – adta hírül az Origo

A védekezési mód ígéretesnek tűnik, és egészségesebb alternatívája lehet a rovarirtó vegyszereknek, különösen a játszóterek és mezőgazdasági területek környékén.

A laboratóriumi kísérletek azt mutatták, hogy a Solenopsis invicta virus 3 hatékony természetes szer gazdaállata, a behurcolt vörös tűzhangya ellen– írták a szerzők.

Az egyetlen problémát a hangyák szaporodása jelenti. 

Az elmúlt időszakban ugyanis megjelentek a vörös és fekete tűzhangyák hibridjei, amelyek rezisztensek a most használt vírussal szemben. A szakértők szerint emiatt manipulálni kellene a kórokozót is, hogy az új változat a hibrideket is tudja támadni.

A vörös és fekete tűzhangyákat Dél-Amerikából hurcolták az Amerikai Egyesült Államokba még az 1930-as években.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

 

 

 

Címkék#tűzhangya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!