Eddig bő 200 ezren teljesítették

2022.06.07. 14:19

Várják a nevezéseket a jubileumi Balaton-átúszásra

Az idei évben is két sportágban mérethetik meg magukat a résztvevők, akiket a végén ezúttal is színes programok várnak.

Július 23-án várhatóan idén is sok ezer ember vág neki a Révfülöp és Balatonboglár közötti távnak, hogy biztonságos körülmények között átszelhessék a "magyar tengert" a jubileumi 40. Lidl Balaton-átúszáson. A tavalyi évhez hasonlóan az 5,2 kilométeres táv mellett a 2,6 kilométeres féltávra is várják az úszókat a szervezők. Idén második alkalommal SUP-pal is rajthoz állhatnak az 5,2 kilométeres távon azok, akik nem az átúszást, hanem a Balaton-áthúzást választják.

A Balaton-átúszás keretében 1979 óta 207 656 fő teljesítette az 5,2 km-es távot.

A komoly fizikai és lelki felkészülést igénylő eseményen tavaly közel hétezer amatőr és profi sportoló vett részt az ország csaknem 800 településéről. Az idei jubileumi úszásra ezúttal is sok ezer résztvevőt várnak a szervezők.

Célba érnek az úszók a 2020. évi megméretésen, forrás: Vasvári Tamás / MTI

Az 5,2 kilométeres táv megtétele után a balatonboglári Platán strandon érnek partot az úszók, ahol idén is számos program várja őket és a szurkolókat. „Vállalatunk elkötelezett az egészséges életmód aktív előmozdítása iránt. Az esemény névadójaként a családok számára szeretnénk példát mutatni és minél több emberhez eljuttatni a sportos és egészséges életmód üzenetet, ezért a jubileumi Balaton-átúszásra is olyan programokkal készülünk, amelyek edukációs módon hívják fel a figyelmet a táplálkozással összefüggő egészségtudatosság fontosságára" - mondta Tőzsér Judit, a főszponzor Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője.

A szervezők legfontosabb törekvése idén is az, hogy a résztvevők biztonságos körülmények között tegyék meg a távokat, így a Balaton-átúszást csak ideális időjárási viszonyok között rendezik meg, hogy a SUP-osok számára is garantáltak legyenek a feltételek.

Mint minden eddigi évben, idén is a biztonság a legfontosabb szempont a szervezésben. Csak jól úszható vízhőmérséklet és hullámzás esetén dördül el a startpisztoly. Az úszók és SUP-osok biztonságára a 140 vitorlásból, kishajókból és motorcsónakokból álló úszófolyosó mellett a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szakemberei ügyelnek

– ismertette Máth István az esemény főszervezője, aki már 1979-ben is a rendezők között volt.

A megrendezésről az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumával és a Balatoni Vízirendészettel történő egyeztetést követően, az esemény előtt 2 nappal, csütörtökön délben születik döntés. Az esetleges rossz időjárás miatti tartaléknapok: július 24., 30. és 31., illetve augusztus 6., 7., 13. és 14.

Borítókép: A 39. Lidl Balaton-átúszás résztvevői Révfülöp és Balatonboglár között 2021. augusztus 7-én, fotó: MTI/Varga György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!