Minden Doboz Visszajár

2022.06.11. 13:30

Mutatjuk, hol válthatja vissza az alumíniumdobozokat

Automaták segítenek országszerte, hogy kiürült italos alumíniumdobozainktól környezettudatosan válhassunk meg. A Minden Doboz Visszajár kezdeményezéssel minden visszavitt dobozért kupont kapunk - tájékoztat a Tudatos Vásárlók Egyesülete a közösségi oldalán.

A háztartás körüli környezettudatosság egyik fontos területe a csomagolás: az otthon keletkező hulladék nagyrésze ebből tevődik össze, így fontos, hogy ezen a téren is igyekezzünk lépéseket tenni - figyelmeztet az Origo.

Természetesen a legjobb, ha a lehető legkevesebb csomagolóanyaggal próbáljuk megoldani az életünket: a saját szatyrok, üvegek, flakonok már nemcsak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő csomagolásmentes boltokban, hanem sok szupermarketben is használhatók. Amit nem tudunk ilyen módon megvenni, annál törekedjünk a minimalizálásra és az újrahasznosításra.

Ha csomagolásról beszélünk, általában a papírra és a műanyagra gondolunk, azonban meg kell említenünk még egy fontos szereplőt: a fém dobozokat, az alumíniumdobozt.

Ma már a sör mellett üdítőitalok és kávé is kapható fém dobozban, így a gyerekek, fiatalok is egyre inkább kapcsolatba kerülhetnek vele.

Az újrahasznosítható anyagok közül az aludobozok alapanyagául szolgáló alumínium – már csak a nyersanyag ára miatt is – az egyik legértékesebb, mindemellett az új fém előállításához szükséges energia 95%-a takarítható meg az újrahasznosítással. Ráadásul az aludobozok végtelenszer újrahasznosíthatók és az újrahasznosított doboz semmiben sem különbözik az eredeti nyersanyagból készítettől.

Magyarországon évente több mint 1 milliárd alumíniumdobozt bocsátanak ki, világszinten pedig nagyjából 250 milliárd darabot gyártanak

– ha ezeket egymásra állítanánk, olyan hosszú oszlopot alkotnának, ami 75-ször, oda-vissza elérne a Holdig.

Ennek a rengeteg üres doboznak nem a háztartási szemétben van a helye: ha visszaváltanánk őket, nagyon sokat tehetnénk a környezetünkért. A Minden Doboz Visszajár kezdeményezés éppen az újrahasznosításukért, illetve annak népszerűsítéséért dolgozik, hogy otthonainkban minél többen gyűjtsük a dobozokat szelektív hulladékként, vagy éppen ami még hatékonyabb megoldás: elvigyük őket a gyűjtő automatákba.

Az automaták főként élelmiszer-kereskedelmi láncoknál (SPAR, Auchan, CBA, Coop és Tesco üzletek) vannak kitéve. A Minden Doboz Visszajár térképre tette, hol vannak ezek: https://tudatosvasarlo.hu/hol-vannak-aluminium-doboz-gyujto-leado-automatak

Borítókép: illusztráció/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!