Óriási kár

2022.06.03. 19:24

Farkasok elől menekülve pusztult el egy birkanyáj

A szerencsétlenül járt állatok menekülés közben egy szakadékba zuhanva egymás hegyére-hátára estek és megfulladtak.

Két farkas támadt egy birkanyájra Idahóban, a megrémült juhok közül 143 elpusztult, amikor menekülés közben egy szakadékba zuhanva egymás hegyére-hátára estek és megfulladtak - közölte az idahói vadgazdálkodási hatóság csütörtökön.

A baleset május közepén történt az állam délnyugati részén, a Boise melletti dombvidéken, amely népszerű kiránduló és kerékpáros célpont, de szarvasoknak, őzeknek, valamint ragadozóknak, medvéknek, pumáknak és farkasoknak is otthont ad.

Az állattartókat érő károk miatt a szövetségi mezőgazdasági minisztérium vadgazdálkodási szolgálata évente általában 14 farkast lő ki.

Itt egy szomorú példa arra, hogy miért jelenthet kihívást a farkasok kezelése Idahóban. Az emberek kedvelik a vidéket a sokféle állat, a pihenés és kikapcsolódás, valamint a legeltetési lehetőség miatt. Ebben a balesetben egy farkaspár nagy veszteséget okozott egy gazdának. Annak ellenére, hogy igyekszünk megelőzni ezeket az eseteket, mégis bekövetkeznek - írta közleményében Ed Schriever, a vad- és halgazdálkodási hatóság igazgatója.

Az idahói hatóság azt kérte a szövetségi vadgazdálkodási szolgálattól, hogy lőjék ki a két farkast, de nem találták meg őket.

A birkák pusztulását egy idahói állami állatgazdálkodási bizottság jelentette először csütörtökön. Reggeli közleményük szerint a birkanyáj elleni támadás fényes nappal történt.

"A farkasok halálra rémítették a birkákat, egy kis kanyonba kergették őket. A farkasok nem ettek meg semmit. A juhok egymásra estek és megfulladtak. Minden nap azért dolgozunk, hogy a birkáinknak jó legyen, ezért fájdalmas elveszíteni őket" - mondta Frank Shirts, a nyáj tulajdonosa a bizottságnak.

Arról is beszámoltak, hogy a birkákat 24 órában őrző két juhász kergette el a ragadozókat. Két pireneusi hegyikutya is vigyázott a juhokra, ők nem sérültek meg, mert kitértek a farkasok útjából.

Shirts szerint ez volt a legsúlyosabb farkastámadás, mióta 1995-ben farkasokat engedtek szabadon Idaho középső részén. Azt mondta, kártérítést fog kérni egy ragadozókárokkal foglalkozó program keretében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!