Szomorú felfedezés

2022.06.08. 14:09

Először mutattak ki mikroműanyagot antarktiszi hóban

A kutatók átlagosan 29 mikroműanyag-részecskét számoltak össze egy liter megolvasztott hóban.

Első ízben mutattak ki mikroműanyagot – öt milliméteresnél kisebb plasztikdarabkákat – antarktiszi hóban.

Hihetetlenül szomorú, de az, hogy a friss antarktiszi hóban is mikroműanyagot találunk, jelzi, hogy milyen méreteket ölt a műanyagszennyezettség már a Föld legtávolabbi térségeiben is

– hangoztatta Alex Aves, az új-zélandi Canterbury Egyetem diákja, aki tudósokkal együttműködve végezte a The Cryosphere című tudományos folyóiratban szerdán publikált kutatást.

Ross és kollégái 2019-ben az antarktiszi Ross-tenger déli felét borító a Ross-selfjég 19 pontján vett mintát, és nagy megdöbbenésükre ezek mindegyikében találtak nem lebomló, szintetikus polimereket.

A kutatók átlagosan 29 mikroműanyag-részecskét számoltak össze egy liter megolvasztott hóban, 13 különböző műanyagot, de főleg polietilén-tereftalátot (PET), amelyet üdítőitalos palackok és textíliák előállítására használnak.

A Ross-szigeten működő kutatóállomások közelében vett mintákban háromszor nagyobb volt a plasztikrészecskék sűrűsége, mint a távolabbi helyekről származó mintákban.

A műanyagrészecskék a levegőben utazva is megtehetnek több ezer kilométert, de ugyanilyen nagy a valószínűsége annak is, hogy az emberi jelenlét az Antarktiszon „mikroműanyag-lábnyomot” hagy maga után – írták a kutatók, akik óriásinak tartják a jelenség kihatásait.

Az antarktiszi organizmusok sokmillió év alatt alkalmazkodtak az extrém környezeti feltételekhez, márpedig – vélik a tudósok – az emberi befolyás okozta gyors környezeti változások fenyegetik a sarkvidékek egyedülálló ökológiai rendszereit.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!