Tragédia

2022.05.23. 08:26

Többen meghaltak, amikor kigyulladt egy komp a Fülöp-szigeteken

A tájékoztatás szerint a hajón 134-en utaztak, de a legtöbb utast és a legénység tagjait sikerült kimenteni.

Kigyulladt egy komp a Fülöp-szigetek északkeleti részén, legalább hét ember meghalt – közölte a helyi parti őrség hétfőn.   

A tájékoztatás szerint a hajón 134-en utaztak, de a legtöbb utast és a legénység tagjait sikerült kimenteni. Heten eltűntek, huszonhárman megsérültek, köztük van a komp kapitánya is. 

Az M/V Mercraft 2 nevű hajó a Quezón tartománybeli Real város kikötőjéhez közeledett Polillo szigetéről.   

Az utasok és a legénység tagjai közül sokan a vízbe ugrottak, másokat pedig a környéken lévő hajók mentettek ki 

– közölték a parti őrség tisztviselői, hozzátéve, hogy egy helikopter is segít az eltűntek keresésében.   

A Fülöp-szigeteki parti őrség által 2022. május 23-án készített képen emberek vödörből vizet öntenek a füstölgő kompra, amely kigyulladt Real város közelében
Forrás: AFP

A tűz nyilvánvalóan a gépházból indult ki – mondták a tisztviselők. A lángokat megfékezték, és a roncsot Realban partra vontatták.   

A parti őrség által közzétett képeken látható, hogy a lángok kiterjedtek a komp egész felületére, felette sötét füst gomolygott. A sérülteket hordágyon vitték a várakozó mentőautókhoz.   

A Fülöp-szigeteken gyakoriak a tengeri balesetek a viharok, a rossz műszaki állapotban lévő, illetve gyakran túlzsúfolt hajók, valamint a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása miatt. Mintegy 35 éve, 1987 decemberében ott történt világ legsúlyosabb tengeri katasztrófája: a Dona Paz komphajó elsüllyedt, miután összeütközött egy üzemanyagot szállító tartályhajóval, és több mint 4300 ember életét vesztette.

Borítókép: Utasok a kigyulladt kompon

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!