Röptében

2022.05.18. 11:50

Miért maradnak az óriási madárrajok szoros formációkban?

Kevés látványosabb – vagy megdöbbentőbb – dolog van, mint a magasban, az égen egy nagy szinkronizált táncban kavargó madárraj. Most a kutatók megfejtették, hogy a madarak hogyan képesek olyan szorosan repülni anélkül, hogy összeütköznének.


A kutatók a seregélyekre (Sturnus vulgaris) fókuszáltak, amelyek általában igen nagy, népes rajokban repülnek. Addig  vizsgáltak különböző modelleket, míg találtak egy olyat, amelynek a virtuális madarai valódi madarakként viselkedtek – írja az Origo.

A feladat az volt, hogy kiszámolják, milyen méretű rajok képesek fenntartani bizonyos sebességet még ha az ezeket alkotó egyedek egymáshoz képest gyorsabban vagy lassabban repülnek.

A titok az, számolt be május 10-én a csapat a Nature Communications magazinban, hogy létezik egy ún. marginális sebességkontroll. Azok a madarak, amelyek 8-18 m/s sebességgel repülnek, könnyedén lelassulnak vagy felgyorsulnak azért, hogy lépést tartsanak a hozzájuk közeli rajtársakkal, de nem változtatnak sokat a sebességen, mert ez a raj felbomlásához vezethetne.

A,Male,Common,Starling,(sturnus,Vulgaris),Displays,His,Colors,On
A seregélyek időnként óriási rajokban repülnek. Forrás: Shutterstock

Ez a viselkedés segít azt biztosítani, hogy az állatok lépést tartsanak egymással úgy, hogy soha nem lassulnak le  vagy gyorsulnak fel annyira, hogy az együtt való repülés lehetetlenné váljon.

Ezek a sebesség-ellenőrzések  azt is segítenek megmagyarázni, hogy miért minden seregélyraj átlagsebessége kb. 12 m/s - mondják a kutatók. Megjegyzik, hogy más madárfajok, amelyek rajokat formálnak, valószínűleg hasonló stratégiát alkalmaznak, és hogy

A marginális sebességkontroll szerepet játszhat mindenféle kollektív viselkedésben a különféle biológiai rendszerekben, legyen ez a baktériumok mozgása, sejtek csoportosulása, rovarrajok, vagy akár a gerincesek csordái.

Az ezeket a koordinált mozgásokat irányító elvek lehet, hogy egy napon segítenek a mérnököknek előállítani olyan drónokat is, amelyek egyidejűségben dolgoznak más robotokkal.

Az alábbi videó egy seregélyraj röptét mutatja. 

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!