Kertünk

2022.05.14. 12:30

Így lesz csodás a lilaakác

Az egyik legszebb fás szárú, évelő növényünk április-májusban ontja illatos virágait. Hosszú ideig él és hatalmasra nő, ha megfelelően gondozzuk. Lássuk, mi kell hozzá, hogy évekig gyönyörködhessünk a virágeső látványában!

A lilaakác jellemzői

A csavarodva magasra kapaszkodó, hosszú életű kúszónövény április–májusban ontja fürtökben lecsüngő illatos, fajtától függően lilás, kékes, rózsaszín vagy fehér virágait. Erőteljesen, gyorsan növekszik, de rendszeres metszéssel kordában tartható - írja a Lakáskultúra. Nehéz lombtömege miatt teherbíró pergolára, lugasra, stabilan rögzített rácsra van szüksége. A lilaakác kiváló falak, kerítések fedésére.

Purple,Wisteria,Blooms,In,The,Spring,Garden,On,A,Sunny
Forrás: Shutterstock

Gondozása

A lilaakác szélvédett, napos fekvést kedvel. Oltott dugványt vásároljunk – legkorábban ettől remélhetünk virágot. Végleges helyére ültessük, mert rosszul tűri a bolygatást. Szuperfoszfáttal elősegíthetjük a virágzását. Növekedést serkentő nitrogénes műtrágyát ne adjunk neki! Fiatalon a lilaakác fagyérzékeny, ezért télire takarjuk be az alsó részét.

Metszése

Kora tavasszal a túl hosszú előző évi hajtásokat vágjuk vissza 3-5 rügyre, és távolítsuk el a nemkívánatos vesszőket. Elvirágzás után minden vesszőt vágjunk vissza a felére, és ritkítsuk ki az új hajtásokat. Az egyenes szárral kikarózott fiatal növényt fává nevelhetjük, ha csúcsát visszavágjuk, és oldalhajtásait megkurtítjuk. A második év tavaszán és nyarán ugyanígy metsszük meg, majd a harmadik évben vágjuk le az alsó oldalhajtásokat a törzses formához.

Borítókép: illusztráció

Címkék#lilaakác

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!