Évezredes édesség

2022.04.08. 15:20

Felfedték a világ egyik legrégebbi desszertjének titkait

A fagylalt történetével kapcsolatosan rengeteg legenda létezik, egymásnak ellentmondó információkkal.

Ha egy édesség olyan régóta létezik, mint a fagylalt, nehéz elválasztani a történetével kapcsolatos tényeket a népi hiedelmektől. Ennek az érdekes kérdéskörnek a felderítése érdekében az élelmiszerekkel foglalkozó történészek elhatározták, hogy fényt derítenek arra a titokra, hogy ki találta fel valójában ezt a desszertet – olvasható az Origo cikkében.

A fagylalt a világ számos pontján népszerű, többek között az Egyesült Államokban is az egyik kedvenc desszertnek számít. Az amerikai lakosság évente átlagosan 87 liter fagylaltot fogyaszt

– emeli ki a  Magyar Mezőgazdaság cikke.

A fagylalt történetével kapcsolatosan ugyanakkor rengeteg legenda létezik, egymásnak ellentmondó információkkal. Ezért Sarah Wassberg Johnson élelmiszerekre specializálódott történész arra vállalkozott, hogy munkatársai segítségével megválaszolja a fagylalttal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Melyik lehetett az első fagylalt?

Mint számos élelmiszer esetében, itt sem lehet egyértelműen tudni, hogy ki találta fel a fagylaltot és melyik országból származik. A jégházakra és a hó fogyasztására vonatkozó első említések a Kr. e. 11. századi Kínából származnak.

Kr. e. 200 körüli utalást találtak arra, hogy Kínában az emberek a hóban megfagyott tej és rizs kombinációját fogyasztották.

A perzsák Kr. e. 400 körül feltalálták a mesterséges hűtés elődjét, egy nagy piramis alakú szerkezetet is, amely a párolgást és a szigetelést használta a hűtésre. Kr. u. a 11. században a perzsák már olyan ételt készítettek, amit sharbatnak hívtak, és Wassberg Johnson szerint valószínűleg ez a legközelebbi őse a jégkrémnek, továbbá innen származik a sörbet szó is. Az Indiai Birodalommal folytatott kereskedelemnek köszönhetően a perzsák cukorhoz jutottak, amelyet vízzel és ízesítőkkel kombináltak. A jeges finomság a keresztes háborúk után mór hatásra került Európába.

Mikor találták fel a modern fagylaltot?

A modern fagylalt csak a felfedezések korában debütált, amikor az európaiak gyarmatosították Amerikát. A Spanyol Birodalom volt az első európai hatalom, amely gyarmatosította az Újvilágot, és a 16. században bekapcsolódtak a cukorgyártásba, valamint csokoládét és vaníliát hoztak Mexikóból és a Yucatán-félszigetről. Az olaszországi Nápoly szintén a Spanyol Birodalom része volt abban az időben, és a sorbetto, vagyis a sorbet is onnan származik. Ezután a francia arisztokraták is elkezdték fogyasztani ezt a különleges desszertet, Angliában pedig szintén a tej és tejszín fagyasztásán dolgoztak.

A 18. században már divatos ételnek számított a fagylalt Európában.

A helyben termelt tej és tejszín, a tavakból gyűjtött jég, valamint a cukor és melasz felhasználásával a gazdag amerikai gyarmatosítók is hozzáférhettek a fagylalthoz. George Washington és Thomas Jefferson Európából importáltak fagylaltkészítő edényeket. Valójában Jefferson fagylalt iránti szeretete akkor vált nyilvánvalóvá, amikor a Fehér Házban felszolgáltatta, így részben ő is hozzájárult ahhoz, hogy a desszert népszerűvé vált az Egyesült Államokban.

Ki a fagylalt atyja?

Augustus Jacksont, egy amerikai elnöki szakácsot emlegetnek a fagylalt atyjaként. Bár nem ő az, aki feltalálta a fagylaltot, mégis neki tulajdonítják a fagylaltgyártás modern módszerének feltalálását, amely szerint sót adnak a jéghez, hogy csökkentsék és szabályozzák a hőmérsékletet. Valamikor 1817 és 1837 között szakácsként dolgozott a Fehér Házban, majd visszatért Philadelphiába, ahol saját vendéglátóipari vállalkozást indított, fagylaltot gyártott és forgalmazott.

Van a fagylaltban tojás?

A tojás néhány, de nem minden fagylalt összetevője. Az 1700-as évek közepén a francia szakácsok sajátos módon alakították ki a desszertet, amely akkoriban Európa-szerte egyre népszerűbbé vált. A fagylalt szokásos összetevői, a tej, a tejszín, a cukor és az aromák mellett tojássárgáját is belekevertek az alapanyagok közé, így készítették el azt, amit ma custardnak, fagyasztott vaníliasodóra emlékeztető desszertnek nevezünk.

Ma az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal, az FDA szabályozza, hogy mely termékek tekinthetők fagylaltnak, és melyek azok, amelyek definíció szerint fagyasztott krémnek minősülnek.

Ez pontosan a tojássárgáján múlik. A fagylalt legalább 10 százalék tejzsírt és kevesebb mint 1,4 százalék tojássárgáját tartalmaz, amíg a custard szintén legalább 10 százalék tejzsírt tartalmaz, de több mint 1,4 százalék tojássárgáját.

Honnan származnak a legnépszerűbb ízek?

A fagylalt vonzerejéhez tartozik, hogy sokféle ízben kapható, és folyamatosan újakat találnak ki. De ez nem volt mindig így.

Bár nem lehet biztosan tudni, hogy milyen ízű volt az első fagylalt, de az egyik legkorábbi említés a jég és a tejtermékek valamilyen ízesítéssel történő fogyasztásáról Kínából származik, a Tang-dinasztia idejéből. Liszt, vízi bivalytej és kámfor keveréke volt, amelyet megfagyasztottak.

Ami a modern fagylalt ízeit illeti, Sarah Lohman, élelmiszer-történész szerint a csokoládét találták fel először. Az első fagyasztott csokoládé receptje az olaszországi Nápolyból származik, amelyet Antonio Latini 1692-es könyvében tett közzé. Bár nem ő találta fel a fagylaltot, sőt nem is ő vezette be Amerikában, Jefferson nevéhez fűződik az első ismert fagylaltrecept, amelyet egy amerikai jegyzett fel. Az ízesítése pedig vanília volt. Jefferson séfje, James Hemings volt pedig az, akiről úgy tartják, hogy tökéletesítette a vaníliafagylaltot.

Továbbá az eperfagylalt feltalálójának azonosítására sincs megcáfolhatatlan bizonyíték. Van viszont egy régi történet, amely szerint egy Sallie Shadd nevű nő találta fel az eperfagylaltot.

Hogy lett a fagylalt ilyen népszerű?

A fagylaltkereskedelem kicsiben és erősen lokalizáltan indult, de akkor lendült fel igazán, amikor a mesterséges hűtés elérhetővé vált először a kereskedelemben, majd az emberek otthonában, így a fagylalt hirtelen elérhetőbbé vált a különböző társadalmi és gazdasági osztályok számára. Napjainkban nálunk is országszerte több ezer fagylaltozót találunk, a szupermarketekben és a sarki boltokban csomagolt fagylaltot. A fagylaltos kocsik pedig lelkes gyerekeknek árulják a hűtött desszertet. Könnyű hozzáférhetősége mégsem csökkentette a vonzerejét, sőt, éppen ellenkezőleg.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!