Illegális és természetkárosító

2022.03.02. 18:27

Szakemberek kérik: ne gyűjtsük be az elhullajtott agancsokat

A hullajtott agancsok engedély nélküli gyűjtése lopásnak minősül, emellett az állatok megzavarásával járó, főleg kereskedelmi célú és szervezett illegális gyűjtés veszélyt jelent a teljes erdei ökoszisztémára – közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. szerdán.

Közleményében a cég kifejti: a szarvasok április elejéig vetik le az agancsukat, ám addig kevés a táplálék az erdőkben, ezért nyugalomra van szükségük. Az illegális gyűjtők azonban gyakran megzavarják a vadakat, hogy erőszakkal kényszerítsék ki az agancshullatást, az állatok pedig menekülésre kényszerülve végzetesen megsérülhetnek, legyengülhetnek.

Ha valaki engedély hiányában gyűjt és visz haza agancsot, az a jogszabályok szerint lopásnak minősül. Gyűjtésre csak az erdészetek munkatársai, a vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkezők jogosultak – hangsúlyozzák. Agancsot hazavinni azért is tilos, mert a vadállomány állapotát ezekből mérik föl a szakemberek.     

A Pilisi Parkerdő arra kéri a túrázókat, hogy az élővilág nyugalma érdekében ne térjenek le a kijelölt utakról, és hívják az erdőgazdaságot vagy a rendőrséget, ha agancsgyűjtővel találkoznak. A szervezetten dolgozó csoportok különösen veszélyesek, mert szándékosan zavarják meg az állatokat, amelyek riadalmukban a közutakra is kiszaladhatnak. A vadak hajszolása állatkínzásnak minősül, és szabadságvesztéssel büntethető - olvasható a közleményben.  

Borítókép: dámszarvas bika (Kovács Attila/MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!