Harc a kihalás ellen

2022.02.18. 07:30

Orrszarvúembriókat hoztak létre a faj megmentéséért küzdő tudósok

Két újabb északi szélesszájú orrszarvúembriót hoztak létre a kihalás szélén álló faj megmentéséért küzdő tudósok nemzetközi összefogással – közölte csütörtökön a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS).

A két embriót hamarosan nőstény déli szélesszájú orrszarvúkba ültetik be, mivel a megmaradt két nőstény északi szélesszájú rinocérosz nem tudja kihordani az utódokat.

A két nőstény egyikétől, Fatutól nyert petesejtek segítségével eddig 14 embriót sikerült létrehozni. Legutóbb 2021 októberében nyertek petesejteket a kenyai Ol Pejeta vadrezervátumban élő nősténytől.

A két új embriót egy olaszországi laboratóriumban hozták létre: a petesejteket egy északi szélesszájú orrszarvú, Angalifu ivarsejtjeivel termékenyítették meg. Az embriókat folyékony nitrogénben konzerválják, amíg sor nem kerül a beültetésükre.

A KWS közleménye szerint minél több embriót sikerül létrehozni, annál nagyobb az esély egy északi szélesszájú orrszarvúborjú születésére. Mint hozzáfűzték: ennek érdekében a nemzetközi tudóscsoport rendszeresen nyer majd petesejtet Fatutól.

Az északi szélesszájú orrszarvú kipusztulásának elkerüléséért folytatott küzdelem 2019-ben kezdődött. A tudósok célja, hogy a létrehozott embriókból egészséges borjak szülessenek.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. A déli populáció egyedszáma 19-21 ezer közé tehető.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!