Jó tudni

2022.02.13. 07:00

Hogyan tároljuk helyesen az élelmiszereket?

Nem muszáj mindent a hűtőben tárolni ahhoz, hogy biztonsággal fogyasztható maradjon: az alábbi élelmiszerhigiéniai szabályok segítenek abban, hogy ne pénzkidobás legyen a bespájzolás vége.

Pince, kamra vagy szerkény?

 

A lakás adottságai és persze az ízlés, megszokás határozza meg, ki, mit, hol tárol. Vannak, akik a klasszikus kredencben tárolják az ételeket, mások inkább a kamrára esküsznek, és persze akadnak olyanok is, akik a pincében tárolnak nagyobb mennyiségű élelmiszert.

Tanácsos azonban a lakásban kézközelben tárolni a gyorsan romló élelmiszereket, illetve azokat, amelyeket a napokban akar elkészíteni 

- figyelmeztet a Lakáskultúra. A konyhaszekrény, illetve a hűtőszekrény tökéletes az ilyen ételek számára. Fontos, hogy ezeket is dobozban tároljuk: a legjobb, környezettudatos megoldás, ha üvegből vagy kerámiából készült dobozba tesszük, de a műanyag, illetve a fém doboz pontosan ugyanilyen jól megfelel a célnak.

Tartós élelmiszerek

Talán a legegyszerűbb dolgunk az úgynevezett száraz, tartós élelmiszerekkel van. Persze vannak olyan kártevők, amelyek gondot okozhatnak, ám ha az alábbi szabályt betartjuk, a gabonafélék, tészták és rizs sokáig elállnak.

A legfontosabb, hogy száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk őket. A legjobb, ha jól záródó dobozokba tesszük ezeket az élelmiszereket, és védjük őket a közvetlen napsugárzástól. Ezzel a módszerrel a fűszerek, cukor és a kávé is tovább friss marad.

+1 tipp: a különböző, színes dobozok, fémedények, üvegek nemcsak nagyon hasznosak, hiszen légmentesen tárolhatjuk azokban az élelmiszereket, de praktikusak is lehetnek: a színek, formák és címkézések alapján már első pillantásra tudni fogjuk, melyikben mi van.

Olajos magvak

A diófélék számára a 10 és 16 fok közötti hőmérsékleten való tárolás az ideális. A magas zsírtartalom miatt ugyanis melegben könnyen megavasodhatnak. Sötét, száraz helyen megfelelő csomagolásban a hámozatlan diófélék hónapokig elállnak. Pucolva és ledarálva, légmentesen lezárva a mélyhűtőben tároljuk a diót, és csak közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki onnan.

Konzervek

A különböző konzerveket a legjobb hűvös, száraz, sötét helyen tárolni. Amennyiben nincs pincénk vagy kamránk, akkor a konyhaszekrény felső polcának hátsó része is megfelel a célra. A felpúposodott dobozú konzervet már ne fogyasszuk el! A kibontott élelmiszert soha ne a saját csomagolásában, inkább egy légmentesen záródó dobozban tároljuk a hűtőben.

Zöldfűszerek

Ha friss fűszernövényt vásárolunk, figyeljünk arra, hogy minél hamarabb hazaérjünk vele, és például a mediterrán növényeket ne szállítsuk hidegben. Ügyeljünk mindig a fűszerek igényeire.

Általánosságban elmondható, hogy a déli fűszerek, mint a kakukkfű, a rozmaring vagy a zsálya kevés vizet kívánnak. A bazsalikom és a kapor sok vizet és tápanyaggazdag talajt igényel. A petrezselyem és a metélőhagyma pedig világos helyen érzi jól magát.

Hűtőben

A kolbász, a sajt és egyéb tejtermékek, valamint a desszertek és a szószok kizárólag hűtőszekrényben tárolhatók. A friss hús, főleg a darált hús vásárlás után 48 óráig, hűtőben tárolva fogyasztható. Az articsóka, a karfiol és a brokkoli, borsó, gomba, saláta, spenót helye is a hűtőben van.

Semmiképpen ne tegyük az uborkát, a paradicsomot, a hagymát és a krumplit a hűtőbe! Gyümölcsök közül az alma, a körte, a ribizli, málna, eper, a cseresznye és a barack tárolható a hűtőben, ezzel szemben a banán, a dinnye, és a déli gyümölcsök, mint a citrom és az ananász itt tartva elveszítik aromájukat.

Fagyasztó

Lehet készétel vagy alapanyag, a mélyhűtőben sokféle étel akár hónapokig eláll. A -20 fok körüli hőmérséklet megakadályozza a mikroorganizmusok elszaporodását, így a hús, hal, zöldség, gyümölcs is sokáig eltartható.

Néhány alapszabály

A zöldséget, gyümölcsöt megmosva, meghámozva, esetleg kimagozva, összevágva rakjuk el a mélyhűtőbe. A vitamintartalma és a színe is megmarad, ha rövid ideig blansírozzuk a zöldségeket fagyasztás előtt. A dobozban, vagy zacskóban eltett termékekre mindig írjuk rá a dátumot és a tartalmát, így később tudni fogjuk, meddig használható fel.

A fagyasztás nem jelenti azt, hogy minden termék korlátlan ideig használható: a zöldségek, gyümölcsök nagy része maximum 15 hónapig tárolható így, a szárnyas- és marhahúsok maximum egy évig, míg a halak és a disznó pedig legfeljebb 9 hónapig.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!