Tradíció és innováció

2022.02.21. 09:20

Együttműködik a Miskolci Egyetem és egy ibériai kutatóközpont

A magyar felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek csatlakozása a nanotechnológiai kutatásokba előmozdítja a hazai innovációs teljesítményt.

Szándéknyilatkozatot írt alá pénteken Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Varga Judit igazságügyi miniszter, a Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnöke és Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora arról, hogy a tárca, az alapítvány és az egyetem csatlakozni kíván a Nemzetközi Ibériai Nanotechnológiai Kutatóközponthoz.

„A kormány minden eddiginél tudatosabb és koncentráltabb erőfeszítéseket tett és tesz az innováció növeléséért. A magyar felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek csatlakozása a nanotechnológiai kutatásokba előmozdítja a hazai innovációs teljesítményt, a tudásalapú gazdaság kialakítását célzó stratégiai törekvések megvalósítását”

– hangsúlyozta Palkovics László.

Hozzátette, a következő évtized elején a GDP 3 százalékát fordítanák kutatásfejlesztésre és innovációra. Amíg 2010-ben 400 milliárd forint jutott erre, ma már 800 milliárd. Megduplázódott a kutatók száma is, 12 évvel ezelőtt 31 ezren dolgoztak ezen a területen, számuk mára 62 ezerre emelkedett. A kormány a jelentős európai innovátorok közé léptetné előre az országot 2030-ra.

A Miskolci Egyetem jelmondata a tradíció és innováció. Az egyetem életében ez a kettősség, a múlt és a jövő rendkívül meghatározó, évszázados múltra alapozva lehet építeni a sikeres jövőt

– emelte ki Varga Judit.

Továbbá elmondta, a nanotechnológia határtalan lehetőségeket hordoz.

A Nemzetközi Ibériai Nanotechnológiai Kutatóközpontot a portugál és a spanyol kormány alapította, hogy a nanotechnológia világméretű központjává váljon világszínvonalú interdiszciplináris kutatásokat végezve.

Borítókép: MTI / Vajda János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!