Megvan a felelős

2022.02.04. 19:20

Azonosították a testszag és egyéb bűzök észlelésének mechanizmusát

Az eredményeik akár gyakorlati haszonnal is járhatnak, például személyi higiéniai termékek fejlesztésénél.

A testszag és egyéb bűzök észlelésének mechanizmusát azonosították amerikai kutatók. A mintegy 400 szaglóreceptornak csupán töredékéről mutatták ki eddig, hogy részt vesz a speciális szagok észlelésében – írja a The Guardian cikkében.

Még mindig meglepő módon keveset tudunk arról, hogyan működnek a szaglószervi receptorok, miként lépnek egymással kapcsolatba, hogy kódolják az észleléseket

– mondta Joel Mainland, a Pennsylvaniai Egyetem és Monell Chemical Senses Center közös tanulmányának társszerzője.

A már feltárt receptorok között van például a cis-3-hexen-1-ol nevű, a frissen vágott fűre emlékeztető illatú kémiai anyagot érzékelő receptor és az androsztenon nevű, a szteroidhormon érzékeléséhez köthető receptor. Utóbbi az egyén genetikai felépítésétől függően lehet vizelethez hasonlatos vagy szantálfa illatú, illetve akár illattalan is.

A kutatók most felfedezték azt a szagreceptort, amely a testszag, valamint azt, amely a pézsmaszerű illat észleléséért felel.

A Plos Genetics című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint Mainland és kollégái 1000 kínai embert kértek meg, hogy 100 pontos skálán értékeljék 10 szaganyag intenzitását és kellemességét. A szagok között szerepelt a galaxolid, egy szintetikus pézsma és a 3M2H. Ez a körülbelül 120 testszagú vegyi anyag egyike, amely önmagában hordozza ezt a jellegzetes illatot. A szakértők ezt követően az eredményeket összevetették a minden résztvevő teljes genomjának elemzéséből származó adatokkal.

Az eredmények megerősítették a korábban felfedezett összefüggéseket az érzékelés, az intenzitást és a specifikus szagreceptorok genetikai változatai között négyből 3 illat, köztük az androsztenon esetében is.

A kutatók találtak genetikai variánsokat is, amelyek a galaxolid és a 3M2H pézsmaillatának érzékeléséhez kapcsolódnak. Ezáltal először azonosították emberben azokat a szagreceptorokat, amelyek részt vesznek ezen illatok észlelésében. Joel Mainland szerint eredményeik akár gyakorlati haszonnal is járhatnak, például személyi higiéniai termékek fejlesztésénél.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!