Tudáspróba

2022.01.13. 08:21

Rengeteg élelmiszert dobunk ki - figyelmeztet a Nagy Diák Klímateszt

Az éghajlatváltozás, a megújuló energia és a környezetszennyezés is témája a DUE Médiahálózat új, edukatív játékának.

A Nagy Diák Klímateszt helyenként sokkoló adatokat közöl: 2050-re a tengeri madarak 99 százalékának a gyomrában lesz valamilyen műanyag. A Klímateszt nemcsak a problémákra hívja fel a figyelmet az online verseny során, hanem javaslatokat is tesz Földünk megmentésére.

A fiatalokat is rendkívüli módon foglalkoztatja a klímaváltozás kérdésköre. Mivel ebben az életkorban alakul ki a szemléletmódjuk, világnézetük, értékrendjük, ezért rendkívül fontos, hogy a témában hiteles információkat kapjanak, és véleményüket tényekre, valódi adatokra, ne pedig hamis információkra, érzelmekre, impressziókra alapozzák. Kritikával kezeljék a valótlan információn alapuló rémületkeltést, de érzékeljék a veszélyt, és reálisan értékeljék a kockázatot. A pontos és hiteles adatok, információk alapján váljanak elkötelezetté a világunk megőrzése és védelme iránt. Ebben tud segítséget nyújtani a fiatalok széles rétegeinek a Nagy Diák Klímateszt.

A DUE Médiahálózat a játék során a 14-24 év közötti fiatalok klímaváltozással és fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteit méri fel és bővíti. A Nagy Diák Klímateszt egy háromfordulós játék, melynek első fordulójába a klimateszt.hu oldalon lehet bekapcsolódni 2022. május 5-ig. A Klímateszt során többek közt olyan kérdéseket kapnak a résztvevők, hogy hány százalékkal csökkent a beporzó rovarfajok állománya az elmúlt 30 év alatt Magyarországon (75%), 2050-re a tengeri madarak hány százalékának a gyomrában lesz valamilyen műanyag (99%), az emberiség hány százaléka él vízhiányos területen (36%), és mennyi élelmiszert dob ki évente egy átlagos magyar háztartás (100 kg)? 

A játékosok a Nagy Diák Tesztek(C) applikáció segítségével is kipróbálhatják a tudásukat. A felhasználóbarát app ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play-ről. A játékosoknak 18 kérdésre kell válaszolniuk. 

Az online fordulóban életkortól függetlenül bárki próbára teheti a tudását, de a középdöntőbe csak a 14 és 24 év közötti korosztály legkiválóbb játékosai kapnak meghívást. A legjobban teljesítő 10 versenyző 2022. május 20-án a Budapesten, az Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon élőben csap össze egy látványos, tévés vetélkedőkre emlékeztető helyszíni döntőben. A fődíjak egy elektromos robogó, egy szuper kerékpár vagy egy belföldi nyaralás. 

A Nagy Diák Klímateszt másodjára jött létre az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. 

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!