Emberi hanyagság

2022.01.18. 06:05

Még élve látták a hálóba gabalyodott, hátúszó nélküli bálnát

A bálna 18 hónapos lehet, valószínűleg először indult vándorútjára egyedül, és a dél-amerikai partok mentén kilométerek ezrein át cipelte magával a halászholmit.

Hátúszó nélküli, halászhálót hurcoló fiatal hosszúszárnyú bálnát láttak tudósok az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalánál. A The Guardian cikke szerint a Trinity-sziget közelében vették észre a sebesült emlőst a Crystal Endeavor fedélzetéről szerdán.

A kolumbiai antarktiszi kutatóprogram tudósai, Logan Pallin és Natalia Botero-Acosta megközelítették az állatot, hogy bőrmintát vegyenek tőle, meghatározzák eredetét, nemét, kortizolszintjét és étrendjét. Egyikük észrevette, hogy a hátúszója hiányzik és halászhálót és bójákat vonszol magával, amelyek összevagdosták a bőrét.

Becslésük szerint a bálna 18 hónapos, valószínűleg először indult vándorútjára egyedül, és a dél-amerikai partok mentén kilométerek ezrein át cipelte magával a halászholmit.

Látszott, hogy küszködve úszik, és nem tartották valószínűnek, hogy sokáig él.

Ugyan lehetséges leszedni róla a hálót és a bójákat, ehhez szakképzett személyzet és speciális eszközök kellenének, mivel a munka veszélyeket rejt mind az emberek, mint az állat számára. A Déli-sarkvidéken egyik sem áll rendelkezésre.

Miután a vadászat megtizedelte a számukat, a hosszúszárnyú bálnák populációja gyarapodásnak indult. A klímaváltozás hatással van a táplálékuk elhelyezkedésére, ezért a bálnák egyre gyakrabban kénytelenek olyan zónákon át vándorolni, ahol emberek halásznak. A tudósok arra hívták fel a figyelmet, hogy senki ne helyezzen ki hálókat a bálnák szokásos útvonalán.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!