Geológia

2022.01.30. 13:48

Jeges kanyont fedeztek fel ausztrál kutatók az Antarktiszon

Ausztrál kutatók egy jeges kanyont fedeztek fel, amely több kilométeres mélységben húzódik egy antarktiszi gleccser alatt.

Az ausztrál Mezőgazdasági, Vízügyi és Környezetvédelmi Minisztériumhoz tartozó kutatócsoport szakemberei a napokban jelentették be, hogy a Vanderford-gleccser alatt, az Antarktisz keleti részén egy jégkanyonra bukkantak.

A kutatók a Nuyina jégtörő hajóval vizsgálták a vizet a gleccser közelében, amikor felfedezték a kanyont, amely a gleccsertől 60 kilométerre húzódik.

Lloyd Symons, az expedíció vezetője elmondta, hogy az árok, amely a gleccser alatt legalább 3,5 km mélyen helyezkedik el, jelentős hatással lehet a gleccser jegének gyors olvadására. Ugyanis, mint magyarázta, így a felmelegedő víz eljuthat a gleccser alatti jéghez.

Az antarktiszi gleccserek egyik problémája jelenleg az, hogy az észak felől érkező, alulról közelítő melegedő vizek felemésztik őket. Ha van egy mély csatorna a gleccser alatt, akkor az nem jelenthet jót a Vanderford-gleccser számára, de ez természetesen további vizsgálatokat igényel

– mondta a tudós.

A Nuyina fedélzetén dolgozó kutatók a kanyont 24 óra alatt térképezték fel. A kutatócsoport éghajlatkutatókkal és a glaciológusokkal is megosztja felfedezését, hogy meg tudják határozni, milyen hatással van az árok a gleccserre.

Sussan Ley, Ausztrália környezetvédelmi minisztere kiemelte, hogy a felfedezés egyúttal a Nuyina rendkívül fejlett akusztikai technológiájának bizonyítéka. A vezető technológia segítségével a sarkkutatás új szintre léphet a térség ökoszisztémájának megfigyelésében, és hozzájárulhat a klímaváltozás hatásainak megértéséhez – tette hozzá.

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!