60 millió fészek

2022.01.17. 08:15

Elképesztő nagyságú jéghalkolóniát találtak az Antarktisz körül (videó)

A jéghalak kolóniája, amelyet véletlenül találtak, az eddig felfedezett legnagyobb, több mint 240 kilométeren át húzódik tengerfenéken.

A The Guardian beszámolt arról, hogy egy biológuscsoport, amely az Antarktisz déli Weddell-tengerének mélyéről gyűjtött adatokat, mintegy 60 millió aktív fészket tartalmazó jéghalkolóniára bukkant.

Arra számítottunk, hogy a szokásos antarktiszi tengerfeneket fogjuk látni, de a merülésünk első 4 órájában csak halfészkeket láttunk – mesélte Autun Purser, a németországi Alfred Wegener Sark- és Tengerkutató Intézet munkatársa, a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Az ökoszisztémát véletlenül találták meg egy nagyméretű, kamerás eszköz segítségével, amely fényképeket és videókat rögzít, valamint méréseket végez a mélytengeri élőhelyeken.

A kutatók eredetileg az áramlatokat figyelték. Autun Purser szerint a halak az áramlatok melegebb vizét navigációs eszközként használhatják a kolónia követésére. Mint mondta, amikor eljön az ívás ideje, megkeresik ezt a melegebb vizet, és ott szaporodnak.

A jéghalak kolóniája az eddig talált legnagyobb, több mint 240 kilométeren át húzódik tengerfenéken. A kolónia puszta mérete arra utal, hogy a Weddell-tenger egész ökoszisztémáját befolyásolja. Autun Purser szerint a fókák minden bizonnyal innen táplálkoznak. A felfedezés pedig azt mutatja, hogy még mindig nagy hiányosságok vannak a mélytengeri ökoszisztémák működésének teljes megértésében.

A mélytengerek nem sivatagi pusztaságok, valójában bővelkednek életben. Az a tény, hogy ilyen nagy ökoszisztémákról nem tudtunk, azt mutatja, hogy még rengeteg felfedezésre váró dolog lehet odakint – hangsúlyozta a tudós.

A következő 2 évben kamerák figyelik majd az ökoszisztémát, hogy kiderítsék működését, és azt, hogyan lép kölcsönhatásba más ökoszisztémákkal. A kutatók azt tervezik, hogy 2022 áprilisában visszatérnek a térségbe, hogy felmérjék a környező vizeket, és megnézzék, újra szaporodnak-e a halak ugyanazokban a fészkekben.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!