Jó hír

2022.01.17. 09:07

Egyre jobban vigyáznak a Galápagos-szigetek körüli területre

Hatvanezer négyzetkilométerrel növekedett a védelem alá helyezett vízterület az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigetek körül, miután Guillermo Lasso ecuadori elnök aláírt erről egy rendeletet helyi idő szerint pénteken.

Lasso Puerto egy Ayora öblében tartózkodó hajón írta alá a határozatot Bill Clinton egykori amerikai elnök és Iván Duque kolumbiai államfő jelenlétében.

"Vannak helyek, amelyek formálják az emberi történelmet, és ma az a megtiszteltetés ért minket, hogy egy ilyen helyen lehetünk" - mondta az ecuadori elnök. 

Ezek a szigetek magunkról tanítanak valamit: mi lenne, ha nem a Föld urainak szerepében tetszelegnénk, hanem a védelmezőiként lépnénk fel? 

- kérdezte.

Az új, védett tengeri útvonal a Panamához tartozó Coibával, a Kolumbiához tartozó Malpelóval és a Costa Ricához tartozó Kókusz-szigettel köti össze a Galápagos-szigeteket. 

A területen több ritka faj - egyebek között tengeri teknősök, különféle cápák és bálnák - vonulási útvonala található.

A Galápagos-szigetek Dél-Amerika partjaitól mintegy ezer kilométerre nyugatra fekszik. Környékén 1998-ban rezervátumot hoztak létre, amely 133 ezer négyzetkilométernyi vízfelületet véd az ipari tevékenységtől és a kitermeléstől.

Egyedi növény- és állatvilága miatt a Galápagos-szigetek 1978-tól szerepel az UNESCO természeti világörökségeket tartalmazó listáján. 

A világon kizárólag itt található meg például a tengeri leguán és a galápagosi pinty.

A Galápagos-szigeteket természetes laboratóriumnak is tekintik, amely Charles Darwin brit természettudóst az evolúciós elmélet kidolgozására ihlette.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!