Kutatás

2021.12.03. 14:15

Több gyereket diagnosztizálnak autizmussal fiatalabb korban Amerikában

Komoly előrelépés történt a betegség korai diagnosztizálásában.

Egy új amerikai elemzés szerint a korábbiaknál több gyermeket diagnosztizálnak már fiatalabb korában autizmussal. Az autizmus minden 44 gyermekből egyet érint az Egyesült Államokban.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) kutatói egy tucatnyi amerikai állam 2018-as adatait elemezték, és megállapították, hogy a nyolcévesek körében minden 44 gyermek közül egynél diagnosztizáltak autizmust. 2016-ban minden 56 gyermek közül egynél állapították meg ezt a diagnózist.

Amerikában évek óta nő az autizmussal diagnosztizáltak száma, de szakértők szerint ez a számbeli emelkedés inkább azt tükrözi, hogy nagyobb figyelmet fordítanak az autizmusra, a diagnózis és a kezelés szélesebb körben vált elérhetővé, és nem azt, hogy valóban több lenne az autizmussal élő gyermek.

A CDC egy másik, csütörtökön közzétett jelentése szerint 2018-ban a gyermekeket 50 százalékkal nagyobb eséllyel tudták diagnosztizálni már négyéves korukban autizmussal, mint 2014-ben.

Kelly Shaw, a CDC kutatója kiemelte, hogy előrelépés történt az autizmus korai diagnosztizálásában, ami azért is nagyon fontos, mert ezek a gyerekek már korábban juthatnak hozzá az állapotukat javító szolgáltatásokhoz.

A CDC jelentése 11 állam közösségeiből származó adatokat vizsgált, többnyire városiasabb környékeken élőkét, ahol az autizmus általában magasabb számban jelentkezik. Az ez alapján kialakított becslések nem feltétlenül tükrözik a teljes amerikai helyzetet – hangsúlyozták a szerzők.

Az autizmus aránya széles skálán mozgott: Kaliforniában, ahol kiemelkedő a szolgáltatás, minden 26 gyermek közül egynél, Missouri államban minden 60 gyermek közül egynél diagnosztizáltak autizmust.

Összességében az autizmus előfordulási gyakorisága hasonló volt a faji és etnikai csoportok között, de Marylandben és Minnesotában a fekete gyermekek körében magasabb volt az arány. Egészen a közelmúltig az amerikai adatok azt mutatták, hogy az előfordulási gyakoriság a fehér gyermekek körében volt a magasabb.

Amanda Bakian, az Utahi Egyetem kutatója, a jelentés társszerzője arra is rámutatott, hogy Utahban a szegényebb családok gyermekei körében magasabb volt az autisták aránya, mint a gazdagabb családokból érkező gyermekeknél, amivel egy régi tendencia fordult meg.

Bakian szerint ez valószínűleg szintén arra vezethető vissza, hogy az egészségügyi szolgáltatások javulása miatt nagyobb az autizmus felismerésének esélye.

Címkék#autizmus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!