Energiaszelet

2021.12.04. 10:25

Kiderült, mitől voltak olyan erősek a Stonehenge építői

A tudósok mindeddig nem tudták, hogy vajon fogyasztottak-e valamilyen édességet is a Stonehenge építői.

A kőkorszaki Stonehenge építői diófélékkel és gyümölcsökkel készített energiaszeleteket is fogyaszthattak egy új brit kutatás szerint.

A műemléket gondozó English Heritage örökségvédelmi szervezet közleménye szerint a sertéshús, marhahús és tejtermékek maradványai mellett diófélék és különböző gyümölcsök elszenesedett nyomait is felfedezték a híres régészeti helyszín közelében található ősi település, Durrington Walls maradványainál. A tudósok mindeddig nem tudták, hogy vajon fogyasztottak-e valamilyen édességet is a Stonehenge építői.

Az állati zsírok mogyoróval és gyümölccsel való kombinálása nagyszerű, kalóriadús energiaszeletet eredményezhetett – állapította meg Susan Greaney történész, az English Heritage munkatársa.

Hozzátette, az ilyen ételeket olyan ünnepeken fogyaszthatták, mint például a téli napforduló, amely az időszámításunk előtti harmadik évezredben fontos volt a Stonehenge építői számára. De a csemegékkel a látogatókat is megkínálhatták.

Az English Heritage egyúttal megragadta az alkalmat, hogy közzé tegye a hagyományos brit karácsonyi sütemény, a mince pie kőkorszaki ihletésű receptjét. A különleges desszert aszalt gyümölcsökből, magvakból és fűszerekből áll, omlós tésztába töltve.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!