A legélhetőbb város

2021.12.13. 17:15

Kiderült, hol a legmagasabb az életminőség Olaszországban

A felmérést végző gazdasági lap az értékelés során 28 tényezőt vett figyelembe, a kritériumok közé tartozott például a háziorvosok száma is.

Triesztben a legmagasabb az életminőség Olaszországon belül a Sole 24 Ore gazdasági napilap értékelése szerint. Az egykori habsburg kikötőváros a munkalehetőségeket, kulturális és szabadidős kínálatot, a lakosság számára nyújtott szolgáltatásokat és a biztonságot érintő kérdéseket is figyelembe véve végzett az élen.

A 104 olasz megyei fővárost felsoroló lista 2. és 3. helyén Milánó és Trento végzett, a 4. helyre Bologna került. Bolzano az elmúlt évhez képest a 3. helyről az 5. helyre esett vissza.

A legjobb tízbe Olaszország északkeleti részének 7 kisebb vagy közepes méretű városa került be.

A gazdasági lap az értékelés során 28 tényezőt vett figyelembe. A kritériumok közé tartozik például a háziorvosok száma, a lakások átlagára, a fejenkénti bruttó jövedelem és a bankszámlákon lévő megtakarítás mértéke. Számításba vették továbbá a környezetszennyezést, a bűnözés mértékét, a szabadidős parkok és zöldterületek méretét, a szolgáltatások, a közlekedést, valamint a gazdasági helyzetet.

Aki jól akar élni Olaszországban, annak Észak- vagy Közép-Olaszországban kell maradnia, ugyanis a legjobb életminőséget nyújtó megyei fővárosok ezen a területen koncentrálódnak – írta a lap.

Az ország fővárosa, Róma a 13. helyre került. Ez az eredmény a tavalyihoz képest 19 helynyi előrelépést jelent.

A rangsor végén a calabriai Crotone, a puliai Foggia és a szicíliai Trapani állnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!