Hatalmas elismerés

2021.12.14. 16:10

Karikó Katalin átvette a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elismerést

A 2003-ban alapított kitüntetéssel a molekuláris medicina területén nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket elért tudósok munkáját ismerik el.

Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért idei díjazottja az elismerést kedden vette át a Debreceni Egyetem, a DE aulájában rendezett ünnepségen. Mátyus László, a DE általános orvostudományi karának dékánja elmondta, hogy a 2003-ban alapított kitüntetéssel a molekuláris medicina területén nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket elért tudósok munkáját ismerik el. A díjat ezúttal 18. alkalommal adták át.

Az eddigi díjazottak között az élettudományi terület olyan meghatározó alakjai szerepelnek, mint például a humán örökítőanyag megismerésének apostola, Craig Venter, az immunrendszer karmesterének tekintett dendritikus sejtek felfedezéséért Nobel-díjat is kapott Ralph Steinman, valamint az elhízásért felelős genetikai mechanizmusok feltárásáért Sir Stephen O'Rahilly.

Karikó Katalin kiemelte, több tudóst személyesen ismer a korábbi díjazottak közül, van köztük olyan, akivel jelenleg is együtt dolgozik.

Nagy elismerés közéjük tartozni – mondta, illetve örömét fejezte ki, hogy a debreceni orvoskar professzorai az idén titkos szavazással őt érdemesítették a díjra.

2020-ban Karikó Katalin szabadalma alapján készült el a világon elsőként klinikailag is bizonyítottan hatásos, harmadik generációs Pfizer-BioNTech Covid-19, vagyis Comirnaty vakcina.

Szomorú napja volt a vírusoknak, amikor kiderült, hogy van mRNS-vakcina, és hatásos – mondta a kutató.

Hozzátette, nagy felelőssége van mindenkinek, kutatóknak, orvosoknak, újságíróknak és ő magának is abban, hogy minél több emberhez, minél több információt juttassanak el erről közérthetően. Elmondta, a 3. vakcina megsokszorozza a védelmet.

Meg kell értetni az emberekkel, hogy mitől véd a vakcina. Nem a megfertőződéstől véd, de a lélegeztető géptől, a haláltól igen – emelte ki.

Karikó Katalin megindultan idézte fel annak a New York-i idősotthonnak a 200 lakóját, akik látva, hogy ő is megkapta az oltást, valamennyien beoltatták magukat. Később kitört a járvány az otthonban és senki nem halt meg.

Az Európa legnagyobb magántulajdonban lévő biotechnológiai vállalata, a mainzi BioNTech alelnöke, az amerikai Pennsylvania egyetem kutatója tervei szerint a Covid-19 járvány csillapodását követően sem hagy fel az mRNS-es kapcsolatos kutatásaival, amelyek középpontjában a tumorokba injektált RNS, az autoimmun betegségek, valamint a rák elleni vakcináció áll majd.

A DE aulájában tartott díjátadón Karikó Katalin angol nyelvű szakmai előadását megelőzően Mátyus László dékán adta át a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elismerést a tudósnak, akinek az életútja példaértékű generációk számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!