Magyar jelnyelv napja

2021.11.09. 11:40

Ingyenes jelnyelvi képzésen vehetnek részt a tanárok (videó)

Országszerte indulnak jelnyelvi tanfolyamok, amelyek térítésmentesen nyitva állnak a hallássérült gyermekeket oktató, halló tanárok előtt is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Videóban hívja fel a figyelmet a jelnyelv siketek oktatásában betöltött szerepére a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, vagyis a Sinosz november 9-én, a magyar jelnyelv napján.

A szövetség kiemelte, a magyar jelnyelv a magyar kultúra része, nyár óta pedig államilag elismert idegen nyelv, a siket közösség anyanyelve.

A jelnyelv használata több száz siket fiatal életét befolyásolja.

A jelnyelvnek az oktatás korai szakaszában kiemelkedő szerepe van, ugyanis biztosítja, hogy a siket és a jelnyelvet használó nagyothalló gyerekek is ugyanolyan minőségű információt, tudást kapjanak, mint halló társaik. Ha nem használják, az nemcsak megnehezíti a megértést, de sok esetben a tanulmányok megszakításához, ezen keresztül pedig a munkaerőpiaci esélyek csökkenéséhez vezet.

Sáfrány Margit, a Sinosz igazgatója felhívta a figyelmet arra is, hogy a szájról olvasás feltétele, hogy az olvasó tisztában legyen a szavak jelentésével, felismerje és megértse a fogalmat, ami gyerekek esetében nem várható el.

Magyarországon több olyan siket van, aki még az általános iskola első évfolyamát sem fejezi be, mint akinek egyetemi, főiskolai végzettsége van.

A szervezet hangsúlyozta, rendkívül fontos, hogy a siket gyermekek a közoktatásban anyanyelvként tanulhassák a jelnyelvet. Ehhez viszont szükség van jelnyelvet anyanyelvi szinten használó pedagógusokra és oktatókra is. A Sinosz ezért országszerte indít jelnyelvi tanfolyamokat, amelyek térítésmentesen nyitva állnak a hallássérült gyermekeket oktató halló tanároknak is.

A jelnyelvet 2009 óta az alaptörvény önálló, természetes nyelvként fogadja el, amelyből idén július óta államilag elismert, diplomaszerzéshez elfogadható nyelvvizsgát is lehet tenni.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!