Egyperces

2021.10.02. 08:50

Majdnem 3 milliárd forintos projekttel óvják a méheket

A programban 14 európai ország és Kína 25 intézményének kutatói, civil szervezetei, valamint ipari és szakpolitikai szakértői vesznek részt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A vadon élő beporzók számának csökkenésével, valamint a folyamat biológiai sokféleségre és ökoszisztémára gyakorolt hatásaival foglalkozik az Európai Unió Safeguard projektje. A kezdeményezéshez csatlakoztak az ELKH Ökológiai Kutatóközpont és a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft. szakemberei is.

A most induló projekt 7 és fél millió euró, vagyis több mint 2 és fél milliárd forint támogatásban részesül az EU Horizont 2020 kutatási és innovációs programjából.

A projekt célja, hogy bővítse ismereteket az európai vad beporzók, köztük a méhek, a pillangók, a legyek és más beporzó rovarok helyzetéről és a velük kapcsolatos változásokról.

A vadon élő beporzók az európai fajok sokszínűségének kulcsfontosságú elemei, valamint kulcsszerepük van a természetes ökoszisztéma működésében is.

A világ számos részéhez hasonlóan Magyarországon is számos veszély fenyegeti a beporzókat. Ezek közé tartozik az éghajlatváltozás, a tájhasználat és az élőhelyek átalakulása. A hanyatlás tényleges mértéke és okozati összefüggései azonban még mindig nem tisztázottak, ahogy az sem, hogyan lehetne a leghatékonyabban visszafordítani a folyamatot.

A projekt keretében a szakemberek terepi kutatásokat végeznek és értékelik a különböző beavatkozások hatékonyságát is. A céljuk az, hogy végül többféle új eljárást is kidolgozzanak a beporzók támogatására a mezőgazdasági, a természetes és a városi rendszerekben egyaránt.

A szakemberek a kutatási tapasztalatokkal szeretnék hatékonyabban támogatni a globális szakpolitikusokat a döntéshozatalban. Továbbá fel akarják hívni a figyelmet a beporzók értékére, illetve számuk csökkenésének visszaszorítására.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!