Ország-világ

2021.09.02. 14:04

Két újabb budapesti étterem nyerte el a Michelin-csillagot

Két újabb étterem, az Essencia és a Salt is Michelin-csillagot nyert a budapesti Michelin-kalauz csütörtöktől elérhető, legfrissebb kiadása szerint, amelynek kritikusai hat új étteremmel egészítették ki az ajánlott helyek listáját is. A fővárosban már összesen hét Michelin-csillagos étterem működik.

Budapest, 2018. március 26. Mészáros Ádám, a két Michelin-csillaggal minõsített Onyx étterem séfje (b4), valamint az egy Michelin-csillaggal elismert magyar éttermek séfei, Ádám Csaba, az Olimpia (b), Tiago Sabarigo, a Costes Downtown (b2), Palágyi Eszter, a Costes (b3), Sárközi Ákos, a Borkonyha (j3), illetve Szulló Szabina és Széll Tamás, az ajánlott étterem címet elnyert Stand25 séfjei a Michelin-kalauz (Michelin Guide) budapesti díjátadó ünnepségén a Várkert Bazárban 2018. március 26-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Az Essencia és a Salt is első alkalommal szerepel a kalauzban,

ezzel Budapesten már a Babellel, a Borkonyha Winekitchennel, a Costesszel, a Costes Downtownnal és a Standdal együtt összesen hét Michelin-csillagos étterem működik – közölte a Michelin Hungária Kft. csütörtökön az MTI-vel.

Az Essencia éttermet Tiago és Éva Sabarigo vezeti: Tiago séf portugál származású, míg felesége, Éva magyarországi születésű. Az egyszerre stílusos és családias étterem menüje mindkét kultúra önfeledt ünneplését ötvözi.

A Salt Budapest Tóth Szilárd séf-tulajdonos ötletéből született. Az okosan felépített és kreatív menü számos technikát alkalmaz, mint például az erjesztés és pácolás folyamata. A séf-tulajdonos fenntartható gasztronómia iránti elköteleződésének köszönhetően az étterem zöld jelölést is kapott.

– Mindkét étteremcsodálatos példája Budapest dinamikus éttermi szférájának.

Nemcsak kiváló fogásokat kínálnak, hanem valami extrát is, miközben tiszteletben tartják a magyar konyha hagyományait

– méltatta a két éttermet Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauz nemzetközi igazgatója.

A Michelin-kalauz kritikusai hat új étteremmel egészítették ki az ajánlott Michelin Plate helyek listáját. Ezek között megtalálható a Hoppá! Bistro számos törzsvendéggel; a Felix, amely ötvözi a kifinomult főzési technikákat és a feltűnő építészeti elemeket; a Stand25 Bisztró (a Stand kistestvére), amely új helyszínnel újra felkerült a listára; az elegáns Spago by Wolfgang Puck, ahová mindenki kiöltözik; a Rumour, ahol a kreatív menüt a konyha körül kialakított nyílt pultnál szolgálják fel; valamint az elegánsan modern Pasztell, ahol a legmodernebb konyhában kísérhetjük figyelemmel a séfek munkáját – áll a közleményben.

A Michelin Plate helyek listáján ezzel már tizennyolc budapesti étterem szerepel.

Gwendal Poullennec szerint Budapest a különböző stílusú és árkategóriájú éttermek csodálatos választékát kínálja.

– Néhányat a házon belüli séfek és vendéglátók vezetnek, néhányat olyan szakértők, akik külföldön gyűjtöttek tapasztalatot, majd hazatértek. Ez adja a főváros életerejét, ami azt is jelenti, hogy ígéretes jövő elé néz az éttermi szféra.

Mivel a budapesti kalauz ezúttal csak digitális formában jelenik meg, a kritikusoknak több idejük volt dolgozni rajta, ami létfontosságúnak bizonyult a jelenlegi kihívások mellett. Ennek ellenére a Michelin Guide szakértői ugyanazokat a módszereket alkalmazták és értékeket keresték, mint a korábbi években, nem történt könnyítés, amely csorbítaná a Michelin-kalauz tekintélyét – hangsúlyozzák a közleményben.

A budapesti Michelin-kalauz a IDE kattintva, valamint az ingyenes IOS vagy Android applikációkban lesz elérhető.

Borítókép: A Michelin-kalauz korábbi budapesti díjátadó ünnepsége 2018. március 26-án: Mészáros Ádám, a két Michelin-csillaggal minõsített Onyx étterem séfje (balról a negyedik), az egy Michelin-csillaggal elismert magyar éttermek séfei, Ádám Csaba, az Olimpia (balról), Tiago Sabarigo, a Costes Downtown (balról a második), Palágyi Eszter, a Costes (balról a harmadik), Sárközi Ákos, a Borkonyha (jobbról a harmadik), illetve Szulló Szabina és Széll Tamás, az ajánlott étterem címet elnyert Stand25 séfjei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!