paleoantropológia

2021.09.03. 11:35

Embert és állatot is vonzott a régmúltban kizöldült Arab-félsziget

A korai embert és a nagytestű állatokat, egyebek között a vízilovakat is az Afrikából való átvándorlásra ösztönözte a régmúltban időről időre kizöldülő Arab-félsziget – állapították meg német, szaúdi, ausztrál és brit kutatók.

Jordan, Wadi Rum desert, border with Saudi Arabia, Bedouin and view from the summit of Jebel Umm Adaami (1832m), the highest mountain of JordanEmirats Arabes Unis (Photo by GARCIA Julien / hemis.fr / Hemis via AFP)

Forrás: Hemis via AFP

Fotó: Garcia Julien

Egy évtizeddel ezelőttig a nagy részén forró, sivatagi éghajlatú Arab-félsziget csupán fehér foltként virított az ember korai evolúcióját és Afrikából való kivándorlásait rekonstruálni próbáló kutatók térképén. A szakemberek sokkal több információval bírtak a Levante régió – a mai Izrael, Jordánia, Libanon és Szíria egy része – korai emberi településeiről, mivel a térségben több mint egy évszázada folynak régészeti munkálatok.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált mostani tanulmány eredményei azonban azt sugallják, hogy

egykor az Arab-félsziget is fontos szerepet tölthetett be, hídként szolgálva Afrika és Eurázsia között.

– Az Arab-félsziget mostanáig nem volt része az emberelődök vándorlása történetének, mivel eddig csekély figyelem irányult a térségre – mondta Michael Petraglia, a jénai Max Planck Intézet munkatársa, a tanulmány társszerzője.

A szakemberek azután vetették bele magukat a térség alaposabb régészeti tanulmányozásába, hogy a

műholdas felvételek prehisztorikus tavak nyomait fedték fel a ma már száraz régiókban.

A kutatók szerint míg a homokdűnék narancssárgás színűek, addig az ősi tavak helyéről fehéres-szürkés foltok árulkodnak a felvételeken.

Az elmúlt tíz évben végzett ásatások során a térségben különböző időszakokban, legkorábban 400 ezer évvel ezelőtt élő korai embercsoportok által hátrahagyott kőeszközöket találtak. Az ősi tavak üledékmintáinak, valamint vízilovak és egyéb állatok maradványainak elemzése azt mutatta, hogy a térség a régmúltban időről időre kizöldült és tavak, valamint füves vidékek birodalmává változott. Ezekben

a kellemes éghajlatú időszakokban a korai emberek és az állatok is átvándoroltak az Arab-félszigetre Afrika északkeleti részéről.

– A legelőkkel és szavannákkal körülölelt, csörgedező folyók és tavak vonzhatták az állatokat és velük együtt a vadakat hajszoló korai embereket is – mondta Petraglia. A szakember szerint a vízilovaknak egész évben elérhető, több méter mély víztömegre van szükségük az életben maradáshoz. Az egyéb állatok, köztük struccok és antilopok maradványai arról árulkodnak, hogy a térség szoros biológiai kapcsolatban állt Afrika északkeleti részével.

Rick Potts paleoantropológus, a Smithsonian Természettudományi Múzeumának munkatársa a tanulmányt kommentálva elmondta, a szakemberek 400 ezer évre visszamenőleg ötvözték a régészeti és éghajlati adatokat annak bemutatására, hogy a korai emberek időszakos jelenléte az Arab-félszigeten összhangban volt az éghajlat változásaival.

Borítókép: Jordánia, a Wadi Rum sivatag a Szaúd-Arábiával közös határon, valaha zöld volt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!