maradtak még rejtélyek

2021.08.15. 12:30

Vadregényes sorsú lopott műtárgyakat kapott vissza egy német múzeum

Több mint két évtizede ellopott üvegszobrok kerültek vissza egy düsseldorfi múzeumba, az értékes műkincseket a felújítás alatt álló galéria újranyitása után, 2022 végén láthatja újra a közönség.

09 August 2021, North Rhine-Westphalia, Duesseldorf: Dedo von Kerssenbrock-Krosigk, director of the Hentrich Glass Museum, holds a footed cup with a lid, blown nubs and thread decoration. The Museum Kunstpalast got back valuable old glasses that had been stolen in 2000. Photo: Malte Krudewig/dpa (Photo by Malte Krudewig / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: dpa via AFP

Fotó: Malte Krudewig

Bő 21 éve szinte észrevétlenül sikerült ellopni 14 üvegművészeti alkotást a Düsseldorfi Művészeti Múzeumból (Kunstmuseum). A tolvajok minden feltűnés nélkül nyitották fel a vitrineket, amelyekből kiemelték a tárgyakat, majd – vélhetően a ruhatáron keresztül – szintén feltűnés nélkül távoztak a zsákmánnyal.

A lopást 2010 februárjában fedezték fel véletlenül,

amikor a múzeum akkori igazgatója megkérte egyik munkatársát, hogy vegyen ki valamit a tárlóból – idézte fel Dedo von Kerssenbrock-Krosigk, az üvegmúzeum jelenlegi igazgatója a műkincsek egy részének megkerülését bejelentve.

Az ellopott üvegszobrok közül hat darab július végén került vissza Olaszországból a düsseldorfi múzeumba, azon belül is a Hentrich Üvegmúzeumba. A hat lopott kelyhet és poharat tavaly foglalta le az olasz rendőrség, miután

egy Olaszországban élő német pár váltságdíjat követelt a tárgyakért az üvegmúzeum igazgatójától.

Az igazgató kapcsolatba lépett az olasz rendőrséggel, amellyel közösen csapdát állítottak a zsarolóknak a Torinóból délre fekvő Albában.

Az igazgató szerint a legértékesebb darabok kerültek vissza a düsseldorfi üvegmúzeumba, amelynek a ma Kunstpalastnak nevezett galéria ad otthont.

Továbbra is rejtély, hogy ki lopta el az üvegszobrokat,

és hogy azok egy része miként került a német párhoz Olaszországban. Két üvegpoharat már 2004-ben visszajuttatott egy bécsi műkereskedő, hat tárgy még mindig hiányzik.

Borítókép: A düsseldorfi Hentrich Glass Múzeum egyik megkerült műtárgya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!