Egyperces

2021.08.29. 13:09

Megtalálták Vilnius nagyzsinagógájának központi részét

Miután a második világháborúban lerombolták a 17. században épült zsinagógát, egy általános iskolát húztak fel romjain a szovjet időkben.

Members of an international team of archaeologists work to unearth parts of the Great Synagogue of Vilnius, on on July 25, 2018 in Vilnius, Lithuania. - A team of archaeologists announced the discovery of the most revered part of the Great Synagogue of Vilnius, Lithuania's major Jewish shrine before it was destroyed by Nazi and Soviet regimes. The synagogue, dating from the 1630s, was the most important shrine for Lithuania's once vibrant Jewish community.

Forrás: AFP

Fotó: Petras Malukas

Egy nemzetközi régészcsoport megtalálta a litván főváros második világháborúban lerombolt nagyzsinagógájának központi részét.

„Végre láthatjuk a több mint 60 éve lerombolt zsinagóga központi részét, a zsinagóga legfontosabb és legszentebb helyeit” – közölte a litván zsidó közösség szóvivője, Faina Kukliansky a BNS hírügynökségnek.

Vilnius lakóinak mintegy 40 százaléka volt zsidó a második világháború és a náci megszállás előtt. A várost Észak Jeruzsálemének is nevezték, és a vilniusi nagyzsinagóga a litván zsidó közösség legnagyobb és legfontosabb épülete volt.

Az 1941-44-es német megszállás idején a nácik és támogatóik meggyilkolták a mintegy 200 ezer Litvániában élő zsidó több mint 90 százalékát.

Miután a második világháborúban lerombolták a 17. században épült zsinagógát, egy általános iskolát húztak fel romjain a szovjet időkben.

Az iskola alatt már néhány éve folynak a feltárások és korábban megtaláltak több oszlopot és a zsinagóga más részeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!