a legveszélyesebb vizek

2021.08.15. 17:00

Kalózokra vadászik az egyik legkülönlegesebb amerikai hadihajó

Különleges amerikai hadihajót rendeltek a Guineai-öbölbe, hogy megfékezzék a tengeri banditákat.

A Member of the Royal Moroccan Navy looks at the US navy's ship "Hershel Woody Williams" during the "African Lion" military exercise, on June 11, 2021 in Morocco's city of Agadir. (Photo by FADEL SENNA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Fadel Senna

Megérkezett az első, tartósan Afrikába vezényelt amerikai hadihajó, a mobil haditengerészeti támaszpontként üzemelő USS Hershel „Woody” Williams Lagosba, Nigéria kereskedelmi fővárosába, az Egyesült Államok kormányának a guineai-öbölbeli kalózkodás elleni küzdelemhez nyújtott támogatásának részeként – írja a gCaptain szakportál nyomán az Origo.

– Az ehhez hasonló lépések egyértelműen bizonyítják az Amerikai Egyesült Államok elkötelezettségét az erőforrásaik, gazdaságuk és népük biztonságáért küzdő Guineai-öbölbeli partnereink iránt – nyilatkozta Claire Pierangelo, az USA lagosi főkonzulja újságíróknak.

A főkonzul beszámolója szerint a nyugat-afrikai ország a külföldi és hazai kalózok illegális akciói miatt éves szinten 800 000 tonna hal kifogásából és értékesítéséből elérhető 2 milliárd dollárnyi bevételtől esik el, és ezáltal jelentős mennyiségű alapvető fontosságú tengeri fehérjeforrást is veszít.

A szóban forgó nigériai vizek a Guineai-öböl közepén találhatóak az Atlanti-óceán egy hatalmas kiterjedésű, Szenegáltól Angoláig húzódó részén, amely a világ legveszélyesebb tengeri területe. Az elmúlt években szinte az összes tengeren elkövetett emberrablás ehhez a helyszínhez kötődött.

Az Origo is több alkalommal beszámolt a Guineai-öbölben zajló tengeri kalózkodás jelenségéről. Legutóbb egy magyar fejlesztésről adtak hírt, amely segítheti a kalózok és terrorizmus megfékezését a térségben.

– Azért vagyunk itt, hogy kiképezzük a nigériai haditengerészetet, és közösen dolgozzuk ki a kalózkodás ellen hatásos taktikákat, technikákat és eljárásokat – mondta Chad Graham, a USS Hershel „Woody” Williams kapitánya.

Ahogy a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara szakosított egységének idei térképe mutatja, a Guineai-öböl továbbra is a tengeri kalózkodás melegágya. 2021-ben eddig itt volt a legtöbb támadás.

A nigériai hadseregnek juttatott amerikai befektetések és adományok értéke meghaladja az 559 millió dollárt, a jelentős összeg egy része a tengerészeti parti őrségtől is származik. A kapitány elmondása alapján a koronavírus-járvány kitörése és az emiatt életbe léptetett korlátozások hozzájárultak a kalózakciók számának növekedéséhez, habár idén a számok a gazdaságok fellendülése okán már csökkenő tendenciát mutatnak.

Borítókép: A USS Hershel Woody Williams Marokkóban a Guineai-öbölbe vezénylése előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!