Klímahelyzet

2021.08.03. 09:39

Évente hárommilliárd eurós kárt okoznak az olaszországi földcsuszamlások

Az Olaszországban lévő települések több mint 90 százalékát fenyegetik földcsuszamlások vagy áradások.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A földcsuszamlások és áradások 2013 és 2019 között összesen 20,3 milliárd eurós, vagyis 7200 milliárd forintos kárt okoztak Olaszországban. Ez éves átlagban csaknem hárommilliárd eurót jelent. Federico Spadini, a Greenpeace Olaszország szóvivője szerint az országban lévő majdnem 8000 településnek több mint 90 százalékát fenyegetik a földcsuszamlások vagy áradások. Így a veszély 7,5 millió állampolgárt érint.

Feltehetően a jelenlegi klímahelyzet vezetett oda, hogy Olaszországban intenzívebbé és gyakoribbá váltak az áradások, a földcsuszamlások, az erdőtüzek és az aszályok.

Ezek az események nemcsak többtucatnyi áldozatot követelnek, hanem a gazdaságra is rendkívül negatív hatással vannak – közölte a szervezet szóvivője.

Spadini hozzátette, hogy az országnak a problémák csökkentése érdekében gyorsan nullára kell csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét. Így tudják elérjük a párizsi egyezményben kitűzött célokat is.

Az állam 2013 és 2019 között az áradások és földcsuszamlások okozta károknak csupán 10 százalékát térítette meg a régióknak. A megelőzésre fordított összeg pedig ebben a hét évben összesen 2,1 milliárd euró, vagyis 748 milliárd forint volt, amely a becsült károknak alig tíz százalékát teszi ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!