Perseidák hete

2021.08.10. 14:21

Az éjszakai égbolt csodáit láthatja a csillagászati programsorozaton

A hullócsillagokon kívül az érdeklődők megfigyelhetik a Jupitert, a Szaturnuszt, számos csillaghalmazt, valamint a Tejutat is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Országos csillagászati programsorozat várja az érdeklődőket a Perseidák hetében. Az Egy hét a csillagok alatt című rendezvény részeként több mint ötven távcsöves bemutató várja a látogatókat. A legtöbb esemény csütörtök, péntek és szombat éjjel lesz.

A szervezők elmondták, a kezdeményezés célja, hogy minél többen élhessék át az éjszakai égbolt megfigyelését. Erre pedig jó alkalom kínálkozik a héten, ugyanis csütörtökön tetőzik a Perseida meteorraj, amely fényektől védett helyen, szabad szemmel is rendkívüli látványt nyújt.

A programsorozathoz számos település, például Baja, Balatonföldvár, Hajdúböszörmény, Salgótarján, Szeged és Zselickisfalu csatlakozott. Így ezeken a helyeken csillagászati előadásokkal, távcsöves bemutatókkal, hullócsillaglessel, valamint lézeres csillagképtúrákkal készülnek a szervezők.

Az Egy hét a csillagok alatt közhasznú és ismeretterjesztő kezdeményezés, amelynek megvalósításában csillagvizsgálók, egyesületek, szakkörök, valamint amatőr és kutató csillagászok is szerepet vállaltak. A programok vasárnapig tartanak. További információk a rendezvénnyel kapcsolatban az esemény Facebook-oldalán találhatóak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!