nagy a baj

2021.07.18. 16:34

Mexikó új tervvel állt elő a kaliforniai disznódelfinek megmentésére

A szemei körüli jellegzetes fekete karikák miatt a tenger pandájának is nevezett delfinekből a szakemberek szerint mára mindössze tíz példány maradt.

81017295. México, 17 Oct 2018 (Notimex-Museo de la Ballena).- Expertos del Museo de la Ballena, de la UNAM, en colaboración con especialistas extranjeros, lograron avistar y documentar con fotografía y video a tres grupos de vaquitas marinas en el Golfo de California.

Forrás: Notimex /AFP

Fotó: MUSEO DE LA BALLENA

Mexikó új tervvel állt elő a kaliforniai disznódelfinek megmentésére, amelyekből a szakértők szerint már mindössze tíz egyed él a világon.

A mexikói kormány szerdán jelentette be az új rendelkezéseket a világ legritkább tengeri emlősének fennmaradása érdekében. A hatóságok közleménye szerint a Kaliforniai-öbölben, a kaliforniai disznódelfin, vagy más néven vaquita egyetlen élőhelyén javítani fogják a megfigyelőrendszert és a halászat felügyeletét.

A Nemzeti Vízkultúra- és Halászati Bizottság szerint a lehetséges intézkedések közé tartozik az öbölben található vaquita-menedékhely részleges vagy teljes lezárása a halászhajók elől akár egy hónapra. Erre azonban csak akkor kerül sor, ha – a mexikói hivatalos közlönyben közzétett rendeletek szerint – egyetlen nap alatt több mint 60 engedéllyel nem rendelkező hajót észlelnek a védett terület „zéró tolerancia zónájában”.

A hatóságok helyzete nem könnyű, ha érvényre akarják juttatni a kereskedelmi halászat tilalmát a menedék központjában. Természetvédők korábban többször keveredtek összecsapásba a halászokkal, miközben a mexikói hatóságokkal együttműködve az illegális hálók eltávolításán dolgoztak.

Mexikótól már régóta várják, hogy tegyen többet a vaquita, a világ legkisebb disznódelfinjének védelme érdekében, amelyet a szemei körüli jellegzetes fekete karikák miatt a „tenger pandájának” is neveznek.

A disznódelfineket a Kínában különlegességnek számító totoaba halászata miatt kitett fenékhálók tizedelték meg, amelyekkel egyébként tilos a halászat a Kaliforniai-öböl északi részén, ahol a disznódelfinek is élnek. A totoaba azért lett veszélyeztetett faj, mert úszóhólyagjának gyógyerőt tulajdonítanak, és mértéktelenül túlhalászták a populációját.

Mexikó azt követően jelentette be új terveit, hogy az UNESCO világörökségi bizottsága felhívta a figyelmet arra, hogy a vaquita kihalhat, hacsak nem történik „határozott intézkedés”.

A Kaliforniai-öböl szigetei és védett területei 2005-ben kerültek az UNESCO világörökségi listájára. A világörökségi bizottság 44. ülésszakán, amely pénteken kezdődik Kínában, felülvizsgálják a térség természetvédelmi helyzetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!