Forradalmi változás

2021.07.16. 18:32

A növényi étrend jelentősen mérsékelheti a menopauza kínzó tüneteit

A kutatási eredmények azt mutatják, az étrendi változások sokkal hatékonyabban kezelhetik a hőhullámokat, mint azt a tudósok korábban vélték.

Indoor shot of charming retired sisters cooking lunch together at home waiting for guests. Cheerful mature woman in apron holding celery, cooking vegetable soup with her best friend, laughing

Forrás: Shutterstock

Fotó: shurkin_son

A szójában gazdag növényi étrend 84 százalékkal mérsékelte a menopauza kínzó tüneteit egy új amerikai tanulmány szerint.

A kutatás 12 hete alatt a közepestől az erősig terjedő súlyosságú hőhullámok átlagosan napi majdnem ötről napi egynél kevesebbre csökkentek – írta a eurekalert.org tudományos-ismeretterjesztő portál a Menopause-ban, az Észak-amerikai Menopauza Társaság tudományos lapjában megjelent tanulmány alapján.

A WAVS (Women's Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms, a vazomotoros tünetek enyhítése nőknél) elnevezésű vizsgálatban résztvevők majdnem 60 százaléka teljesen megszabadult a közepes-erős hőhullámoktól.

Az eredmények azt mutatják, az étrendi változások sokkal hatékonyabban kezelhetik a hőhullámokat, mint azt a tudósok korábban vélték. A kutatás elnevezésében szereplő vazomotoros kifejezés az éjszakai izzadásra és a hőhullámokra vonatkozik.

A kutatásban se hormontartalmú gyógyszereket, se kivonatokat nem használtak. Ehelyett a tudósok alacsony zsírtartalmú, növényi alapú étrendet teszteltek, melyben naponta fél csésze szójababot kevertek a salátába.

„Forradalmi változást jelent ez a 45 éven felüli nőknek, többségük így gyógyszerek nélkül megszabadulhat a menopauza leggyötrőbb tünetétől” – mondta Neal Barnard, a Washingtoni Egyetem orvosi karának professzora.

A posztmenopauza után a nők akár 80 százaléka is szenvedhet hőhullámoktól, melyek éjszakánként az alvást is tönkre teszik. Kezelésükre egykor rutinszerűen alkalmazták az ösztrogén alapú gyógymódot, azonban kimutatták, hogy ez emeli a mellrák és más betegségek kockázatát, a szójából kivont izoflavonoidok kevéssé hatékonyak, így nem sok lehetőség maradt.

A kutatók olyan önkénteseket kértek fel, akik a posztmenopauza szakaszában voltak és naponta két vagy több hőhullámot szenvedtek el. Véletlenszerűen osztották őket vagy abba a csoportba, amelyiket alacsony zsírtartalmú vegán étrenddel és napi fél csésze főtt szójababbal kezeltek, vagy a másik, változatlan étrenden élő, semmilyen gyógymódban nem részesülő csoportba.

A hőhullámok gyakoriságát és súlyosságát telefonos alkalmazással követték, az egyéb tényezőket speciális kérdőívvel vizsgálták. A testsúlyt naponta mérték, hetente egyszer online találkoztak a résztvevők és a kutatók.

Az összes hőhullám 79 százalékkal lett kevesebb, a közepes és súlyos hőhullámok száma 84 százalékkal mérséklődött. Végül a kezeltek csoportjában lévő nők 59 százaléka számolt be arról, hogy megszabadult a közepes vagy erős hőhullámoktól. A kontrolcsoportnál nem változott a hőhullámok száma és intenzitása.

Az előírt étrenden élők közül sokan jelentették, hogy javult a szexuális életük, a hangulatuk és energikusabbak lettek.

A tanulmány alapjául a menopauza tünetei kezelésének Barnard 2020-ban megjelent könyvében (Your Body in Balance) leírt új módja szolgált.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!