ötven szökevény

2021.05.24. 15:10

Szökött majmok élnek egy dél-floridai repülőtér szomszédságában

A Dania Beachet benépesítő majmok több mint 70 évvel ezelőtt szöktek meg egy csimpánzfarmról.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy csimpánzfarmról szökött majmok alkotta kolónia él egy dél-floridai repülőtér szomszédságában.

A majmok a Port Everglades és a Fort Lauderdale-i repülőtér közötti mocsaras erdőkben tűntek el, ahol leszármazottaik ma is élnek. Sokáig nem tudták, hogyan kerültek a majmok a repülőtér mellé, de a floridai Atlantic Egyetem kutatónak sikerült kiderítenie.

A helyi Sun Sentinel folyóiratban megjelent cikk szerint a majmok 1948-ban a Dania Csimpánzfarmról szöktek meg. Az ötven szökevény többségét akkoriban sikerült begyűjteni, de tucatnyi állat bevette magát egy mangrove mocsárba, ahol utódaik máig élnek.

Az egyetem kutatója szerint a majomkolónia 41 egyedből áll.

A kutatók az elhullott állatok vizsgálatával, a majmok genetikai nyomát követve felderítették, hogy Afrikából kerültek Floridába. A csimpánzfarmra szállított majmokat főleg orvosi és katonai kutatási célokra adták el.

Dania Beach lakóközössége szereti a majmokat és vigyáz rájuk – mondta el Deborah Williams, a kutatás vezetője, az egyetem biológiai tanszékének tudósa. Williams egy alapítványt is felállított, amelynek célja egy majomrezervátum létrehozása, hogy biztosítsa a jövőjüket, mert bár a jelenlegi populáció stabil, a számítógépes modellezés azt jósolja, hogy száz éven belül kihal a kolónia.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!