vízhiány

2021.03.28. 15:35

Tajvanon korlátozzák a lakossági vízellátást a szárazság miatt

Tajvan áprilistól korlátozza több mint egymillió ember vízellátását a szárazság miatt, mindez azonban nem lesz kihatással a sziget csúcstechnológiai gyártóközpontjának számító Hszincsu termelésére – közölte szerdán Vang Mei-hua gazdasági miniszter.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A szubtrópusi övezetben fekvő Tajvan ötven éve nem látott szárazsággal küzd, mivel az esőt hozó tájfunok az idén elkerülték a szigetet. A helyzet különösen a sziget legsűrűbben lakott, nyugati partja mentén súlyos.

Vang újságíróknak elmondta, hogy április 4-től Tajcsung és Miaoli megyékben hetente két alkalommal szüneteltetni fogják a vízellátást, a lakosság szükségleteit pedig tartálykocsikkal fogják fedezni. A tárcavezető közölte azt is, hogy

Hszincsu városát, amely olyan csúcstechnológiai gyártócégeknek ad otthont, mint a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), nem érintik ezek a korlátozások.

A TSMC a többi között az Apple, illetve Qualcomm számítástechnikai óriáscégek beszállítója. Hozzátette, hogy a hszincsui víztározókat a fővárosból, Tajpejből átszivattyúzott, illetve sótalanító berendezésekkel nyert vízzel töltik fel. A TSMC a Reuters hírügynökségnek eljuttatott közleményében tudatta, hogy vészhelyzeti terveket dolgoztak ki a céget érintő vízszolgáltatási korlátozások ellensúlyozására. A TSMC szerint a tajvani vezetés április 6-tól kezdődően 15 százalékos vízmegtakarításra utasította a vállalatot, de ez nem fogja befolyásolni a termelést.

A tajvani kormány reményei szerint a hamarosan kezdődő esős időszak enyhülést hoz majd a víztározók feltöltésével.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!