érdekesség

2021.01.05. 11:11

Kétszáz éves állomást kapcsolnak Anglia nagysebességű vasúthálózatához

Az 1838-ban megnyílt birminghami Curzon Street vasútállomás a Londont Anglia legnagyobb városaival összekötő hálózat részévé válik.

Fotós: AFP

A világ vasúti építészetének egyik legrégibb részét, egy csaknem kétszáz éves állomásépületet is hozzákapcsolnak a HS2 nagysebességű vasúti hálózathoz.

„Ez hatalmas mérföldkő ennek a csodálatos régi épületnek az átalakításában, a Curzon Street vasútállomás a teljes HS2 hálózat egyik legnagyobb látványosságává válik”

- mondta Ian Ward, Birmingham város tanácsának vezetője a projekt bejelentésekor.

Az épületet eredetileg a londoni és birminghami vasút irodáinak és tanácskozó helyiségeinek szánták, de később kibővítették és 1841-re már hotel is helyet kapott benne.

Később, 1965-ben bezárták, miután a második világháborúban súlyosan megsérült a náci bombázások következtében. Az 1970-es években kétszer is kérvényezték a lebontását, de az nem következett be.

A HS2 Nagy-Britannia legnagyobb vasúti projektje, az építés első fázisa elkezdődött. Arról is készültek tervek, hogy kiterjesszék északi irányba is, a projektet azonban heves kritikák érték az egyre növekvő költségek miatt, amelyek az elmúlt hónapra mintegy 110 milliárd fontra emelkedtek.

Borítókép: Boris Johnson (középen) brit miniszterelnök sétál a közép-angliai Birminghamben, a Curzon Street vasútállomáson tett látogatása során, 2020. február 11-én, ahol a High Speed 2 (HS2) vasúti projekt épül

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában