január 10-ig

2020.12.11. 22:12

Felkapcsolták a fényeket a Vatikán karácsonyfáján

A Szent Péter téren álló 30 méter magas lucfenyőt idén Szlovénia ajándékozta az egyházi államnak.

Vatikánváros, 2020. december 11. A Vatikáni Média által közreadott képen a karácsonyfa és a betlehem fényeinek ünnepélyes felkapcsolása a vatikáni Szent Péter téren 2020. december 11-én. MTI/EPA/Vatikáni média

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Vatikáni média

Felkapcsolták a fényeket pénteken a Vatikánban a Szent Péter téri nagy karácsonyfán; a 30 méter magas lucfenyőt idén Szlovénia ajándékozta az egyházi államnak.

Felavatták a karácsonyfa mellett álló betlehemi jászlat is, amelynek kerek, oszlopszerű kerámiafiguráit a közép-olaszországi Abruzzo tartományban fekvő, fazekasságáról híres Castelli falu lakói készítették.

A 75 éves, héttonnás fenyőfát a dél-szlovéniai Kocevje melletti őserdőben vágták ki. A karácsonyfa felavatásán jelen volt Anze Logar szlovén külügyminiszter, aki emlékeztetett, hogy a Vatikán az elsők között ismerte el a függetlenségének 30. évfordulóját jövőre ünneplő Szlovéniát.

A karácsonyfát szalmából és faforgácsból készült hagyományos szlovén dekorációkkal díszítették fel.

A fenyőfát és a jászlat minden évben más-más vidék adományozza a pápának. Szlovénia már másodszor küldött karácsonyfát a pápának, először 1996-ban.

A karácsonyfa és a betlehem fényeinek ünnepélyes felkapcsolása a vatikáni Szent Péter téren 2020. december 11-én.
Fotó: Gregorio Borgia / MTI/AP

A Szent Péter téren álló óriásfenyőn kívül Szlovénia adományozott 42 kisebb luc- és jegenyefenyőt is a Vatikán belső termei és irodái számára is. A dekorációk 400 önkéntes munkái.

A fenyőfák mellett a szlovénok küldtek hagyományos szlovén ínyencségeket is, amelyeket a római hajléktalanok közt osztanak szét, összhangban Ferenc pápa hitvallásával – írta a STA szlovén hírügynökség.

A karácsonyfa és a jászol január 10-ig díszíti a Szent Péter teret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!