fióka

2020.06.05. 11:22

Saját teste melegével keltette ki egy nő a talált hattyútojást

A madár egy Balaton vizén ringatózó tojásként került egy lakásba, és megtalálója saját testhőmérsékletével keltette ki. Totó azóta is embernek gondolja magát.

Forrás: likebalaton.hu

Fotó: Mihály Szilvia

Balatonfenyvesen vitorlázás közben bukkant a tojásra egy hölgy. A hajóból vette észre a vízen úszó, libatojásnál nagyobb zöld tojást, amiről azt gondolta, biztosan záptojás, ami dísztárgynak jó lesz; eszébe sem jutott, hogy a tojásban egy élet lehet, hiszen hideg volt a víz – számolt be az esetről Rigó Gábor, a Festetics-kastély Madárparkjának vezetője a likebalaton.hu-nak.

Így a talált tojást betette a hajóba, egész nap vízen volt, majd este otthon lámpafény alatt próbálta megkeresni azt a részt a tojáson, ahol tűvel könnyen megfúrhatta volna. A tojás akkor nem robban szét, ha a légkamra felől fújják ki, ezt akarta megkeresni. A megvilágított tojáson a fénynél látszódott, hogy nem lötyög, sőt, egy kis fióka mocorog benne.

A tojás kelés előtt 3-4 nappal már csipogott. A hattyúfióka bentről kifelé fokozatosan ütötte ki magát a tojásból. Először a légzsákot szakítja át a kismadár, könnyen ki tudja tépni a légbuborékot, mert keléskor minden madárnak kampós a csőre, ez segíti kijutni nekik a tojásból – részleteze a lap.

Közel 30 óra szükséges ahhoz, hogy az első ütések után egy madár kibújjon a tojásból. Fontos, hogy a tojás belső bőrburka ne ragadjon rá a madár testére, mert ha az rászárad, olyan erős, hogy nem lehet leszedni a madárról, és az elpusztulhat. A tojáshéj nem egyszerre pottyan le a madarakról, ez egy hosszú folyamat.

Rigó Gábor a lapnak azt is elmondta, hogy a hattyú most azt hiszi, hogy ember. Minden nap hazaviszi a madárparkból, náluk lakik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!