eltévedt

2019.06.01. 19:39

Váratlan helyen bukkant fel egy óriási fehér cápa

Valószínűleg a nyarat akarta kihúzni a hidegebb vizekben, ezért úszott északi irányba.

Illustration of a great white shark.

Forrás: AFP

Fotó: Science Photo Library

Váratlan helyen, Greenwich partjainál, a Long Island Sound tengerszorosnál észleltek a műholdak egy fiatal, három méter hosszú, hím fehér cápát – írja az Origo.

A Cabot névre hallgató ragadozó túl közel úszott a vízfelszínhez,

emiatt sikerült kiszúrni, a jelet az Ocearch nonprofit szervezet műszerei vették.

Long Island Sound az Atlanti-óceánnal van kapcsolatban és idáig egyetlen fehér cápát sem azonosítottak a területén, nem véletlenül; az állatok fő táplálékául szolgáló fókák az 1960-as évektől már nem találhatók meg itt. A préda eltűnésével természetes ellenségeiknek sincs okuk a tengerszorosnál tartózkodni.

Ellentétben sok más cápafajjal, a nagy fehérek inkább a hidegebb vizeket kedvelik, emellett vándorló életmódot folytatnak, Floridától egészen Új-Fundlandig bárhol felbukkanhatnak.

Cabot valószínűleg a nyarat akarta kihúzni a hidegebb vizekben, ezért úszott északi irányba, Új-Anglia felé, ám New Yorknál nem keleti, hanem nyugati irányba fordult, és így eltévedt.

Szakértők szerint az állat miatt nem kell aggódnia a strandolóknak, a kutatók pedig örülnek, mert így megfigyelhetik, az állat miként tud boldogulni egy számára idegen környezetben.

Borítókép: illusztráció / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!