üzen a múlt

2018.09.06. 17:35

Ősi temetkezési helyet tártak fel Kairó közelében

A kripta északi oldalából újabb kamrákba vezet az út, amelyeket hamarosan szintén feltárnak.

Ősi temetkezési helyet tártak fel a régészek az egyiptomi Gíza tartományban, Kairó közelében, I. Szenuszert fáraó piramisa mellett – jelentette be az egyiptomi régészeti minisztérium.

A temetőt List falunál, I. Szenuszert (Kr.e. 1961-1917) piramisától 300 méterre északkeletre tárták fel – idézte a tárca szerdai közleményét az Egypt Independent.

A sziklás hegyoldalban kialakított temetkezési hely két részből állt. Az egyik egy nyitott udvar, amelyből átjáró vezet egy teremhez. Az átjáró oldalfalain hieroglifákat találtak a régészek. A terem nyugati falán egy fülkét alakítottak ki, feliratok nyomát fedezték fel a falain.

A temető másik részében egy nagyjából három méter mély, 100 centiméter hosszú, 80 centi széles kriptát tártak fel, ennek nyugati belső oldalából átjáró vezet az első sírkamrába. A kripta északi oldalából újabb kamrákba vezet az út, amelyeket hamarosan szintén feltárnak.

A temetkezési hely tulajdonosáról még semmit sem tudunk, mivel a feliratok nem utalnak kilétére – mondta el Jasszer Hasszán Abdel-Fattah, a régészeti helyszín igazgatója.

A gízai List környékén az egyiptomi középbirodalom uralkodóit és előkelőségeit temették el, I. Szenuszert és I. Amenemhat (Kr.e. 1991-1962) piramisa is ott épült.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában