Óriások

2018.09.06. 20:00

A világ legnagyobb szobrai épülnek Indiában

A világ legmagasabb szobrai épülnek Indiában, ezek mellett eltörpül a földkerekség jelenlegi legmagasabb szobra, egy 128 méteres Buddha a kínai Honan tartományban.

A történelmi figurákat ábrázoló gigantikus szobrokra egymilliárd dollárt költenek, építésük összefügg politikai és emlékezetpolitikai megfontolásokkal. Mindkét szobor több mint kétszer olyan magas lesz, mint a New York-i Szabadság-szobor

Már az ősszel át akarják adni Vallabhbhai Patel, népies nevén Szardar Patel függetlenségi hős 182 méter magas szobrát India egy távoli zugában, Gudzsarát államban, egy duzzasztógáttal szemben, de már alapozzák egy 17. századi harcoló király egy ennél is magasabb, 212 méteres lovasszobrát tengertől elhódított területen Mumbai partjainál.

Szardar Patel gigantikus emlékműve 2018. augusztus 25-én. Fotó: AFP / Sam Panthaky

A Patel-szobor építésén 2500 munkás, köztük több száz kínai napszámos dolgozik lázasan, hogy a 430 millió dolláros mű elkészüljön október 31-re, amikor Narendra Modi miniszterelnök fel akarja avatni. A szoborban 153 méter magasan – körülbelül mellmagasságban – kilátó létesül. A kormányfő azt mondja, hogy az óriásszobor ugyanúgy mágnesként fogja vonzani a turistákat, mint New Yorkban a Szabadság-szobor.

Vallabhbhai Patel volt a független India első miniszterelnök-helyettese Dzsaváharlál Nehru mellett, és az Indiában jelenleg kormányon lévő jobboldali-vallásos Bharatíja Dzsanata Párt úgy érzi, Patel emléke méltatlanul homályosult el a világias Nehru-dinasztiáé mellett. Patel India „vasembereként” vált ismertté, miután szívós tárgyalásokkal és erőszakkal való fenyegetéssel rávett 550 fejedelemséget a független Indiához való csatlakozásra 1947-ben.

Mumbainál csak 2021-re tervezik átadni Cshatrapai Sivadzsi 17. századi király 212 méteres kardlengetős lovasszobrát, amellyel Mahárástra indiai állam maráthi nyelvű népességének rokonszenvét akarják elnyerni a jövő évi választások előtt. Az 515 millió dolláros projektnek az előkészületei kezdődtek meg, a szobron kívül múzeumot, parkot és egy helikopter-leszállópályát is építenek a tengertől elnyert, a szárazföldtől két kilométerre fekvő területen.

Mindemellett azt is tervezi a Modi vezette jobboldali indiai kormány, hogy az újdelhi Nehru Emlékmúzeumot átalakítják az összes eddigi indiai miniszterelnök emlékhelyévé. Az ellenzéki Kongresszus Párt szerint a Patel-óriásszobor építésének és a Nehru-múzeum átalakításának célja a történelem átírása, Dzsaváharlál Nehru emlékének háttérbe szorítása, annak sulykolása, hogy a jobboldal ugyanolyan szerepet játszott a függetlenség kivívásában, mint Nehru.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában