Egyperces

2016.10.24. 15:44

Megfejthették a Bermuda-háromszög titkát

„Légbombák” miatt tűnhet el olyan sok repülő és hajó a legendás óceáni területen.

BAMA

Két tudós arról beszélt a Science Channel What on Earth? című műsorában, hogy a Bermuda-háromszög feletti, hatszög alakú felhők lehetnek a megoldás arra, hogy miért tűnik el olyan sok hajó és repülőgép a legendás óceáni területen.

A Bermuda szigete, Puerto Rico és Miami által bezárt háromszög felett a műholdas felvételeken hatszög-felhők láthatók, melyek átmérője 30-90 kilométer között mozog. A műsorban megszólaló tudósok szerint a felhők általában teljesen véletlenszerű alakokban kavarognak, és nagyon ritka, hogy ilyen szabályos formákba rendeződjenek. Ilyen hatszögeket az Északi tengeren, Nagy-Britannia közelében látni még, ahol a hullámok ezen felhők alatt akár tizenhárom méter magasra is felcsaphatnak. Azokat nagy vízindulásokat a hirtelen, nagy sebességgel a tengerre zuhanó légtömeg okozza, és valószínűleg ugyanez a nyitja a Bermuda-háromszög viharainak is.

„Az efféle hatszögletű formák az óceán fölött lényegében „légbombák.” Az úgynevezett leáramlások alakítják ki őket. Ezek olyan széllökések, melyek a felhők aljából törnek elő, és az óceánba csapódnak, olyan hullámokat korbácsolva, melyek igazán nagyokká is válhatnak, amint elkezdenek hatni egymásra.” mondja a videóban az Arizona State University tudósa, Dr. Randy Cerveny.

A szél ezekben a légbombákban akár 270 kilométer per órás sebességgel is fújhat, ami már elég erős ahhoz, hogy leszedjen egy repülőgépet vagy felborítson egy hajót – szóval pontosan olyan hatással van a környezetre, mint ami a Bermuda-háromszög rejtélyes eltűnéseinél megfigyelhető.

Cerveny azt mondja, ha a műholdas felvételeken feltűnnek a hatszögletű felhők, a hatóságoknak riasztania kellene a Bermuda-háromszögben közlekedő repülőgépeket és hajókat, hogy módosítsanak az útvonalukon, mert nagyon veszélyes tengeri viharra számíthatnak.

Címkék#Hírkereső
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!