Jó tudni

2018.12.21. 06:00

Vízálló az okostelefonja? Akár megmentheti az életét is

Valószerűtlen ugyan, hogy nyílt tengeren túl gyakran kerülnénk bajba, de a vízállóság kevésbé fenyegető helyzetekben is jól jöhet. Ezúttal történetesen életet mentett.

Kép: Shutterstock

A huszonnyolc éves Rachael Neal a barátjával és egyetemista ismerőseivel kéthetes utazáson vett részt Japánban. Már eltöltötték a nyaralás utolsó napját is egy kis szigeten, Okinawa közelében, mikor a szárazföldre visszatérés közepette hajótörést szenvedtek.

Neal és társai túlélték a kalandot, mert a talpraesett fiatal segítséget kért. Ugyanis, mielőtt vízbe ugrott volna, felkapta az elsősegélynyújtó készletét és az okostelefonját.

Nem meglepő módon Tim Cook, az Apple vezérigazgatója tette közzé az esetet a " target="_blank" rel="noopener">Twitteren, mivel vízálló iPhone mentette meg a baráti társaságot.

Remarkable story — we are glad you’re all safe. https://t.co/ppSVttHcAV

Ezúttal tényleg hozzájárult egy mobil nyolc ember életének mentéséhez.

Persze nem csak az újabb iPhone-ok képesek erre a mutatványra, hanem számos androidos gyártó készüléke is. A Samsung és a Sony már évek óta, az Apple 2016-tól árusít ilyen védelemmel.

Jobb azonban tudni, hogy bármit is ábrázoljanak a reklámok a víz alatt boldogan videózó okostelefon tulajdonosokról, egyetlen mobil sem tökéletesen és korlátlan ideig vízálló.

Tartsuk magunkat a gyártó által, a készülék leírásában megjelölt IP-védettségi (International Protection Marking) adatokhoz. Ez a legtöbb esetben a mobiloknál két számjegyből álló érték, az első 6-os (por elleni védettség), a második 7-es (vízállóság).

A 67-es jelölés korlátozott ideig, 30 percig, negyed- és félméter, a 68-as pedig 30 percig, egy és három méter közötti mélységben véd.

Hogy hamar hasznosak legyenek, ahhoz nincs tengerre szükség, elég egy kiadós viharra, vagy a sokak által megtapasztalt fürdőszobai balesetre gondolni, mikor a készülék igazán váratlan helyre pottyan.

Tengeren pedig a régi típusú mobilokat filléres áron kapható, bár többnyire elég lehangoló külsejű műanyag tok is megvédheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!